Liceenii NASA au primit laurii Salonului de Creaţie şi Inventică GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii NASA împreună cu coordonatorii lor, profesorii Ion Băraru și Lucian Oprea
Liceenii NASA împreună cu coordonatorii lor, profesorii Ion Băraru și Lucian Oprea

„Proiectanţii şi artizanii viitorului“, aşa i-a prezentat marţi profesorul de fizică Lucian Oprea pe performerii  de la Centrul de cercetări al elevilor, ce funcţionează la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.

Când şi-au deschis standul, liceenii NASA din Constanţa au privit ceva timp cum vizitatorii de la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret trec pe lângă ei, le zâmbesc, apoi merg mai departe. Un domn mai curios s-a apropiat de ei şi i-a întrebat ce fac ei acolo, cu ce proiecte au venit la târg.

 

Când liceenii au început să vorbească, s-a strâns lumea în jurul lor. Auditoriul care până atunci se perinda pe la standuri s-a oprit şi n-a mai plecat de la prezentarea constănţenilor. Liceenii au arătat tot ce pregătiseră pentru salonul de inventică, proiectele de staţii spaţiale cu care pământenii vor coloniza alte planete. Când s-a făcut o pauză, o fetiţă cât un nod şi-a făcut curaj: „Şi bilete aveţi, să mergem acolo?“

„Felicitări“ în loc de „Bună ziua“
„Proiectanţii şi artizanii viitorului“, aşa i-a prezentat marţi profesorul de fizică Lucian Oprea pe performerii  de la Centrul de cercetări al elevilor, ce funcţionează la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Întorşi de la Salonul de Inventică desfăşurat la Bucureşti săptămâna trecută, în cadrul Târgului Gaudeamus, liceenii constănţeni şi-au arătat mândri diplomele şi cupele – premiul I pe linie pentru realizările lor, cu care au cucerit de altfel, în acest an, şi laurii competiţiilor internaţionale NASA. Practic, fiecare dintre cele cinci echipe a obţinut cea mai înaltă distincţie acordată la salonul naţional, primind felicitări la scenă deschisă de la cosmonautul Dumitru Prunariu şi de la publicistul SF Alexandru Mironov.



Coordonatorii lor, profesorii Lucian Oprea şi Ion Băraru, au ascultat ca nişte şcolari cuminţi laudele directorului adjunct Lucian Moraru, care a recunoscut: „Nici nu le mai ţin şirul premiilor şi realizărilor. Când mă întâlnesc cu profesorii noştri de fizică, în loc de «Bună ziua» trebuie să le spun «Felicitări»“.

Fantasticii
Laureaţii Salonului Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret sunt: Carmen Agimof, Mihai Bărăscu, Maria Dimitriu, Isabela Bianca Dumitru, Bianca Evelyn Paris, Adela Georgiana Buciuc, Nicolae Moise, Darian Rednic, Liviu Stamat, Dana Pisică, Bianca Boarcă, Mădălina Elena Burci, Livia Carmen Coman, Teodora Moscalu, Cristina Ioana Stroe, Armand Mihai Ionescu, Florin Cătălin Niţă, Maria Tatu şi Costel Cherciu (Colegiul Naţional Mihai Eminescu). Cel din urmă calcă pe urmele fratelui său, Claudiu Cherchiu, alt medaliat NASA, actualmente student la Automatică în Bucureşti. Ambii fraţi au fost astfel premiaţi la salon: Claudiu - graţie proiectului unui avion uşor, cu pilot auto, ce poate face fotografii de la mare înălţime, iar Costel – datorită unei case a viitorului pe care a realizat-o, ce este construită şi funcţională numai pe baza resurselor ecologice. „Folosesc numai energie eoliană, geotermală şi solară. Este perfectă pentru un sol ca al Dobrogei, iar preţul ei este mult sub nivelul pieţei imobiliare“, a explicat Costel, liceanul de-a XII-a, atuurile casei viitorului.

Cel mai bun proiect, cel al viitorului
Cum arată viitorul nu foarte îndepărtat, în care pământenii se vor refugia din faţa crizelor mondiale în lumea proiectată de liceenii constănţeni? Sigur, înfloritor, optimist. Sursele de energie regenerabilă din Cosmos vor scuti costurile terestre şi vor fi folosite o dată cu materiale şi structuri ingenioase, aşa cum le vedem numai la Discovery Channel. Staţiile spaţiale au sere, fabrici, locuinţe, spaţii de relaxare, fiind organizate pentru a găzdui colonii de sute de mii de persoane.

Designerii viitorului au gândit chiar şi zile de sărbătoare naţională, şi imnuri ale comunităţilor care vor popula staţiile orbitale. Dacă au convins până şi cercetătorii NASA, liceenii ştiu că staţia lor orbitală va deveni obiectiv de vizitat pentru turiştii spaţiali, care vor fi atraşi de gravitaţia unei comunităţi de succes. „Treaba noastră nu se termină o dată cu realizatul proiectului. Noi a trebuit să învăţăm şi cum să ne prezentăm realizările, pe înţelesul tuturor, de la copil de-o şchioapă până la academician“, spun la unison liceenii NASA Mădălina Burci şi Liviu Stamat.

Miza pe 2012
„Iar viitorul nu se opreşte aici. Pentru 2012 avem în lucru alte proiecte, şi mai ingenioase, în care să răspundem unor provocări ştiinţifice actuale. Veţi vedea la timpul potrivit cum le vom rezolva şi scontez că vom avea cel mai bun an la participările în competiţiile internaţionale“, a declarat profesorul Ion Băraru.

Judecând după efectul pe care creaţiile liceenilor NASA l-a avut asupra cercetătorilor cu state vechi, dascălul are dreptate. Un om de ştiinţă le-a cerut elevilor să se uite peste proiectele lor şi după o noapte de studiu a exclamat: „Dar voi aveţi aici zeci de elemente în premieră, ce ar putea primi brevet de la Oficiul de Stat pentru Mărci şi Invenţii!“

Deocamdată, ştiinţa şi imaginaţia liceenilor constănţeni, ajutate de experienţa dascălilor, sunt oferite gratis românilor. Mai rămâne ca ţara să le dea şi mijloacele prin care să le pună în valoare.

Echipa câştigătoare
Liceenii NASA au primit laurii Salonului de Creaţie şi Inventică
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite