Arestaţii în dosarul de cămătărie au ajuns la Curtea de Apel. Vor să fie judecaţi în libertate. PPDD se dezice de fosta iniţiatoare a filialei
0Fostul colonel de Jandarmerie şi complicea sa, fost lider local al Partidului Poporului - Dan Diaconescu, au făcut recurs la măsura de arestare preventivă în dosarul de cămătărie în care sunt judecaţi.
Nicolae Aldea şi Mariana Ciuciuleacă, împreună cu altă inculpată Valentina Stănculescu, au solicitat instanţei să fie judecaţi în stare de libertate pentru acuzaţiile care li se aduc. Curtea de Apel Constanţa va judeca luni, 18 iunie, cererea lor.
Cei trei au fost arestaţi de Tribunalul Constanţa la data de 13 iunie pe o durată de 29 de zile. Anchetatorii au constatat că gruparea de cămătari din Constanţa strânsese o avere considerabilă de la persoanele cărora le împrumutase bani. Membrii grupării ajunseseră să deţină 14 imobile, peste 100 terenuri, un hotel, precum şi alte bunuri şi valori.
Cum acţiona gruparea de cămătari
Din anul 2006, ei au prejudiciat 50 de persoane cu o sumă de 2 milioane euro. Prin violenţe, ameninţări, şantaj, lipsire de libertate, cămătarii au forţat debitorii să întocmească acte notariale asupra bunurilor acestora mobile şi imobile. Documentele erau întocmite la o valoare mult mai mare decât creditul contactat de oameni, de la cele două societăţi nebancare ale cămătarilor, prin care se dădeau împrumuturile.
Banii recuperaţi în acest fel erau apoi spălaţi prin diverse metode financiare de Mariana Ciuciuleacă, administratorul firmei Maria Credit, fost lider local al PP-DD Constanţa.
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a stabilit că gruparea are cinci membri, pe lângă Mariana Ciuciuleacă fiind în reţea şi fostul colonel de jandarmi Nicolae Aldea, care avea o societate de creditare nebancară, AS Silvercredit IFN. Cei cinci au atras în grupare alte trei persoane.
Probe adunate de anchetatori
Opt percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor grupării, cât şi la sediile a trei societăţi comerciale din municipiul Constanţa, au fost efectuate marţi dimineaţă de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanţa, care au fost sprijiniţi de poliţişti ai Serviciului Operaţiuni Speciale Constanţa şi de luptători ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Constanţa.
Ce au stabilit anchetatorii
Oamenii legii au ridicat diferite documente, iar cămătarii au fost duşi la sediul DIICOT Constanţa pentru audieri. Asupra imobilelor şi bunurilor deţinute de suspecţi a fost instituit sechestru asiguratoriu, iar ei au fost reţinuţi pentru 24 de ore de anchetatori.
Cercetările sunt continuate de poliţişti de combaterea criminalităţii organizate, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire/aderare la grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare bani, şantaj şi lipsire de libertate.
PP-DD se dezice de Ciuciuleacă
Partidul Poporului Dan Diaconescu a transmis un comunicat de presă prin care se delimita de asocierea cu Mariana Ciuciuleacă, deşi aceasta era recunoscută drept lider al filialei Constanţa, la înfiinţare.
„Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Poporului Dan Diaconescu a luat act de faptul că în presă s-a făcut referire la arestarea de către DIICOT a unui fost lider PP-DD, doamna Mariana Ciuciuleacă. Doamna Mariana Ciuciuleacă a făcut parte dintr-un comitet de iniţiativă din care a fost exclusă cu 6 luni înainte de înfiinţarea legală a partidului din data de 19 septembrie 2011, nu a fost niciodată preşedinta organizaţiei PP-DD Constanţa şi nu figurează în evidenţele noastre nici măcar în calitate de membru“, se arată într-un comunicat PP-DD.
Partidul lui Diaconescu a solicităm întregii mass-media „să rectifice informaţia conform căreia persoana în cauză ar fi fost preşedintă a PP-DD Constanţa“, precizând că „nu a tolerat şi nici nu va tolera persoane care distrug imaginea partidului“. Pe site-ul ppdd.ro apare o ştire de arhivă, din martie 2011, preluată din presa locală, în care se vorbeşte despre demisia din partid a Marianei Ciuciuleacă, nominalizată ca „ex-preşedintele“ filialei Constanţa.