EXCLUSIV Autostrada Soarelui, ţinută în loc de doi stâlpi ENEL. Blocajul lucrărilor, rezolvat la intervenţia „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obstacol ENEL pe traseul Autostrăzii Soarelui: stâlpii de electricitate
Obstacol ENEL pe traseul Autostrăzii Soarelui: stâlpii de electricitate

Stâlpii de electricitate ce alimentează oraşul Cernavodă şi satele din jur se află chiar pe traseul Autostrăzii Soarelui. Proiectul depus de constructorul Astaldi în urmă cu trei luni pentru mutarea acestora se rătăcise la ENEL. Problema s-a rezolvat după două zile de insistenţe ale reporterilor „Adevărul“ de a lămuri lucrurile.

Termenul de deschidere a ultimului tronson de pe Autostrada Soarelui a fost amânat cu două săptămâni. Deşi preconizase deschiderea nodului rutier de la Valea Dacilor-Medgidia la 30 iunie, constructorul Astaldi-Max Boegl a declarat marţi pentru „Adevărul“ Constanţa că acesta va fi dat în folosinţă odată cu restul tronsonului Cernavodă – Murfatlar, în perioada 10-15 iulie.

Motivele: vremea capricioasă, dar şi doi stâlpi de iluminat aflaţi pe traseul autostrăzii, în primul kilometru de pe tronson. Aceştia fac parte din reţeaua electrică a oraşului Cernavodă şi a satelor din jur, iar pentru mutarea lor la câţiva metri distanţă de marginea drumului era nevoie de avizul ENEL.

Harta Autostrăzii Soarelui pe tronsonul Cernavodă - Medgidia - Constanţa

Harta Autostrăzii Soarelui pe tronsonul Cernavodă - Medgidia - Constanţa

„Relocarea ar dura 5 zile şi s-ar face pe cheltuiala noastră. Trebuie întreruptă alimentarea şi trebuie deviat traseul reţelei ce se află chiar în ampriza autostrăzii. Dosarul este depus pentru avizare la ENEL de trei luni, dar nu am primit niciun răspuns nici până azi, deşi am tot întrebat de el. Când va vrea ENEL să rezolve problema, o să avem şi autostradă“, au afirmat reprezentanţii Astaldi.

Ce spune ENEL
ENEL a negat iniţial existenţa vreunei probleme. „Nu avem nicio înştiinţare oficială care să ateste exproprierea terenului sau dreptul de utilizare a acestuia, pentru a muta reţeaua electrică. Aceasta alimentează mii de consumatori din zona Cernavodă - oraş plus satele din jur. În lipsa unui proiect avizat de noi, orice lucrare de relocare este ilegală şi prejudiciază populaţia Cernavodei. Relocarea stâlpilor este răspunderea financiară a constructorului“, a venit răspunsul ENEL.

GALERIE FOTO DE PE TRONSONUL CERNAVODĂ - MURFATLAR


Întrebat de „Adevărul“, constructorul Astaldi şi-a nuanţat declaraţia. „Dosarul este depus de pe vremea predecesorului Colas, cu care s-a reziliat între timp contractul de realizare a tronsonului de autostradă. Încă de atunci există toate deciziile de expropriere! Iar noi am reluat procedura de avizare. Cum să nu existe dosarul? Problema este deja ridicolă“, au arătat reprezentanţii Astaldi.

ENEL şi-a menţinut însă poziţia privind neprimirea vreunui proiect de relocare a reţelei de electricitate. „Constructorul ştia ce lucrări au rămas de executat la preluarea contractului pentru ultimul tronson de autostradă. Mai departe era datoria lui să obţină avizul pe acest proiect. Noi îl dăm pe loc dacă îndeplineşte toate cerinţele. Este interesul tuturor ca autostrada să fie construită“, au argumentat reprezentanţii ENEL.

„A fost un blocaj. Lucrurile s-au lămurit acum“
Abia după încă o zi de insistenţe din partea reporterilor „Adevărul“, proiectul rătăcit iese la iveală. În cursul zilei de miercuri, ENEL a cerut constructorului câteva acte pentru a completa dosarul, care apăruse între timp. „A fost un blocaj, o problemă de comunicare, care s-a lămurit acum. Documentaţia a fost completată, iar avizul pentru relocarea stâlpilor de electricitate de pe tronsonul Cernavodă – Murfatlar va fi emis. Joi semnăm actele, iar lucrările pot începe pe dată“, au declarat miercuri reprezentanţii ENEL.

Lucrările de mutare a reţelei electrice a oraşului Cernavodă vor dura o săptămână, iar la mijlocul lunii iulie traseul de pe ultimul tronson al Autostrăzii Soarelui va fi liber pentru circulaţie, pe o cale de rulare.

Cernavodă - Murfatlar, ultimul tronson în lucru de pe Autostrada Soarelui Cernavodă - Murfatlar, ultimul tronson în lucru de pe Autostrada Soarelui Cernavodă - Murfatlar, ultimul tronson în lucru de pe Autostrada Soarelui
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite