A stat 24 de ore în arest într-o închisoare din Croaţia pentru că maşina pe care a cumpărat-o era furată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Mititelu
Mihai Mititelu

Mihai Mititelu (27 de ani) din Constanţa a stat 24 de ore închis într-un penitenciar din Croaţia fiind acuzat că a furat o maşină. Avocatul lui a făcut plângere penală Registrului Auto Român şi Serviciului de Înmatriculări Auto.

El şi-a cumpărat un autoturism Audi A6 în noiembrie 2010. A văzut anunţul pe internet şi imediat a contactat proprietarul din Craiova. Maşina mai fusese controlată de Registrul Auto Român şi de Serviciul Înmatriculări Auto de încă două ori, al fiind al treilea proprietar.
Toate bune şi frumoase. A plătit cei 9.000 de euro, şi-a transferat-o pe numele lui şi câteva luni mai târziu şi-a luat prietena şi un bun amic şi au plecat într-o vacanţă prin Europa. La Vama Croaţiei, după un control de rutină, i s-a spus că maşina este furată.
Autoturismul a fost sechestrat iar el reţinut. Norocul lui a fost că apucase să-şi sune fratele care era în ţară şi i-a cerut să ia legătura cu Ambasada României din Croaţia pentru a cere ajutor.
După 24 de ore a fost eliberat.
 
Autoturismul era dat dispărut din 2004

„Un poliţist de acolo m-a întrebat pe cine am sunat. I-am explicat că am pus pe fratele meu să sune la Ambasadă, altfel aş fi stat şi o săptămână poate în arest“, povesteşte tânărul.



Pe banii lui s-a întors în ţara. Vacanţa s-a terminat, astfel că a încercat să vadă cine a greşit. S-a dus la Serviciul Înmatriculări Auto, care i-a eliberat un... Certificat de autenticitate al maşinii. Din punctul lor de vedere, maşina nu era furată.
L-a sunat pe fostul proprietar. „E imposibil!“, a spus acesta.
Sigur este faptul că autoturismul fusese dat dispărut în anul 2004, însă nicio autoritate nu şi-a dat seama de acest lucru.

Plângere penală autorităţilor

Atunci a luat legătura cu un avocat. Apărătorul său, Cristian Ion, a decis să facă plângere penală Registrului Auto Român şi Serviciului de Înmatriculări Auto pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Totodată, vor cere daune întrucât clientul său a fost lipsit de libertate mai multe ore. „Deşi statul croat nu este în Uniunea Europeană are baza de date mai completă decât o avem noi“, a precizat avocatul.
Cumlea este că deşi maşina a fost sechestrată şi predată proprietarului din Franţa, Mihai Mititelu, cumpărătorul de bună credinţă, trebuie să plătească în continuare impozit statului român. „Mi-a venit impozit şi acum, vreo 920 de lei“, spune el.

image

Reprezentanţii Registrului Auto Român au spus că nu cred că se poate întâmpla aşa ceva şi vor demara o anchetă pentru a se vedea cum a fost posibil ca o maşină furată să fie înmatriculată în România.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite