Andreea Raicu, tovarăşă de joacă pentru copiii din Poarta 6

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Raicu a fost joi la Constanţa, unde s-a jucat mai bine de-o oră cu micuţii de la Grădiniţa nr. 53, cu program prelungit, din cartierul mărginaş Poarta 6. În calitate de prieten UNICEF, vedeta TV a vizitat grădiniţa în care funcţionează un centru multifuncţional pentru educaţie timpurie, înfiinţat şi dotat de organizaţia umanitară.

Centrul este primul de acest gen din judeţul Constanţa şi al 13-lea din ţară. La Medgidia mai funcţionează unul, iar UNICEF speră să reuşească - graţie susţinerii oamenilor de afaceri locali, dar şi a donaţiilor cetăţenilor - să mai creeze astfel de unităţi de educaţie.

La centrul din Poarta 6 învaţă 20 de copii în grupa specială dedicată vârstei sub 3 ani. Încăperea lor este amenajată astfel încât să integreze micuţii, care altfel ar sta la creşă, unui mediu de grădiniţă.

Dintre cei 20, 5 provin din familii cu greutăţi financiare, care nu-şi pot îngriji corespunzător copiii. Cei mici stau la centru de la ora 8 la ora 18 şi sunt supravegheaţi la joacă, învăţaţi, hrăniţi, odihniţi. Părinţii trebuie să plătească doar alocaţia de hrană, de 9 lei pe zi.

„Primii trei ani din viaţă sunt esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, socială şi intelectuală. Copilul trebuie înconjurat cu atenţie, afecţiune şi susţinere, pentru un bun start în viaţă. Educaţia este o şansă dată copiilor“, a declarat Luminiţa Costache, specialist UNICEF.


Andreea Raicu şi Cornel, unul dintre micuţii de la centrul Unicef

Centrul a fost creat datorită unei gale organizate în premieră naţională, la Constanţa, prezentată de Andreea Raicu. La Gala UNICEF 2011, personalităţi locale au donat bani, iar principalul sponsor, operatorul portuar de containere DP World, a fost prezent la vizita de joi pentru a vedea rezultatele investiţiei în educaţia copiilor.

„Educaţia timpurie a unui copil este ca fundaţia unei case. Dacă nu este foarte bună, nici casa nu va rezista. Eu am avut o copilărie extrem de fericită, am fost extrem de iubită şi asta m-a ajutat să mă dezvolt bine şi să fiu o persoană echilibrată. Dragostea şi atenţia sunt vitale pentru un copil. Dacă nu au acasă, ei pot avea aici, la centru. Dacă avem grijă de copii, avem grijă de viitorul ţării noastre“, a afirmat vedeta întâlnirii, Andreea Raicu.

Când s-a văzut în sala cu copii, Andreea s-a aşezat pe jos, lângă mesele lor şi a fost imediat înconjurată de copilaşi. Fără să ştie cine e, aceştia au vorbit nonşalant cu vedeta TV şi i s-au pus în braţe. Vedeta s-a jucat cu ei, a desenat şi a glumit cu ei, iar unui băieţel mai neajutorat a avut grijă să îi şteargă nasul

image

Andreea Raicu a stat printre copii mai bine o oră, cot la cot cu educatoarele. Vizita s-a terminat cu o sesiune foto, pe care vedeta a imortalizat-o cu Iphone-ul personal, iar unele fetiţe s-au arătat chiar mai interesate de prezenţa camerelor de luat vederi decât de cea a Andreei Raicu, semn că vedeta va avea, peste ceva ani, concurenţă serioasă.

În ce constă programul?

Pentru a realiza incluziunea socială a copiilor defavorizaţi, UNICEF a dezvoltat împreună cu Ministerul Educaţiei Strategia Naţională de Educaţie Timpurie. În cadrul acestei strategii, pe lângă curriculumul pentru copiii între 0-3 ani şi copiii între 3-6 ani, este inclus şi modelul de operare a unui centru multifuncţional.

Acest model presupune ca personalul dintr-o grădiniţă să fie pregătit astfel încât să lucreze în spiritul educaţiei timpurii (acest lucru nu se întâmplă în creşele obişnuite unde serviciile se concentrează pe oferirea serviciilor de îngrijire şi hrană), iar copiii beneficiază de patru centre de interes unde pot desfăşura diverse activităţi în grupuri mai mici (nu doar o singură activitate cum se întâmplă într-o grădiniţă sau creşă tradiţională).

Mai mult, educatoarea are întâlniri cu părinţii pentru a-i sprijini în educarea copiilor. Într-o astfel de grupă din centrul multifuncţional participă copii care provin din medii sociale diferite, copii romi, copii cu dizabilităţi uşoare, interacţiunea socială timpurie aducând mari beneficii: copiii vor fi mai toleranţi, iar copiii cu situaţii speciale vor fi mai bine pregătiţi pentru şcoală şi viaţă în general.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite