Oficiali maghiari la Budapesta: „Pentru Ungaria, Portul Constanţa are o importanţă vitală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Portului Constanţa a fost sărbătorită joi, 23 februarie, la Budapesta, în prezenţa reprezentanţilor Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, a oamenilor de afaceri şi a autorităţilor ungare.

Cea de-a şasea ediţie a evenimentului desfăşurată la Ramada Plaza a reunit peste 200 de delegaţi ai companiilor de stat şi private şi ai asociaţiilor profesionale din domeniul transporturilor şi logisticii din România şi Ungaria. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţii porturilor ungare la Dunăre, dar şi companii din Serbia, Croaţia, Germania, Franţa, Austria.

Alături de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, organizatorul evenimentului, a fost şi în acest an Ambasada României la Budapesta. „Cifrele pozitive înregistrate anul trecut în ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi Ungaria, chiar mai mari ca în alţi ani, ne asigură că dinamica pozitivă se va menţine şi în 2012. Pentru România, ca partener comercial, Ungaria este pe locul trei în topul volumului de mărfuri importate şi pe locul 4 la cele exportate“, a declarat Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta.

Portul Constanţa, poarta de ieşire a produselor ungureşti către piaţa mondială

Guvernul ungar a fost reprezentant de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Schvab  Zoltan. El a evidenţiat rolul important al Dunării pentru dezvoltarea întregii regiuni şi a declarat că guvernul ungar caută permanent soluţii pentru o creştere a traficului fluvial.

„Ungaria are 1.400 km de căi fluviale, dar traficul de mărfuri este de doar 6 milioane de tone, sub potenţialul acestui mod de transport. Trebuie să găsim instrumente care să ne ajute să putem naviga pe Dunăre indiferent de condiţii, îmbunătăţirea condiţiilor de trafic fiind o prioritate, dat fiind că transportul fluvial este mult mai economic şi ecologic”, a spus Schvab  Zoltan. Oficialul ungar a subliniat importanţa Portului Constanţa ca poartă de ieşire a produselor ungureşti către piaţa mondială.

Proiecte pentru adâncimea şenalelor navigabile

Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (APMC), Aurelian Andrei Popa, a precizat în cuvântul de deschidere că Ungaria nu este doar un prieten, ci un partener important al Portului Constanţa în regiunea Dunării, pentru traficul de mărfuri prin porturile maritime româneşti.

Popa a prezentat oportunităţile pe  care le oferă Portul Constanţa, investiţiile majore care se fac în infrastructură, precum şi planurile de dezvoltare ale Portului Constanţa. „Am demarat procedurile pentru obţinerea finanţării pentru realizarea unui Master Plan al portului  Constanţa, o adevărată «biblie» a viitorului portului, care va sta la baza strategiei de dezvoltare a Portului Constanţa în perioada 2012-2030“, a declarat directorul APMC.

Un alt proiect important îl constituie creşterea condiţiilor de siguranţă pentru navele moderne prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor în Portul Constanţa, cu o valoare de 49,5 milioane euro. „Acest proiect va minimiza riscurile de incidente navale şi s-au avut în vedere tendinţele transportului naval din ultimii ani care s-au orientat către nave cu capacitate de transport mare, care au nevoie de adâncimi mai mari de acces pe şenal şi în bazin“, a precizat directorul general al CN APM SA Constanţa.

Traficul de mărfuri, mai scăzut decât anul anterior


Traficul înregistrat cu Ungaria a fost, în 2011, de 1.695.986 tone, mărfurile care predomină fiind cerealele (830.285 tone) şi combustibili minerali solizi (623.085 tone). Comparând cu anul 2010, traficul de mărfuri între Portul Constanţa şi Ungaria a scăzut. „Trebuie să identificăm obstacolele care au determinat acest trend negativ al traficului. Suntem aici împreună, să adunăm laolaltă toate problemele pe care le întâmpinăm, pentru a le găsi soluţiile“, a spus Aurelian Andrei Popa.

Reprezentanţii firmelor ungare au subliniat faptul că se caută noi rute de transport a mărfurilor, mai economice şi ecologice, iar Portul Constanţa are o importanţă foarte mare pentru întreaga regiune, fiind situat strategic. Ei consideră că interconectarea mai multor moduri de transport poate fi soluţia optimă pentru dezvoltarea traficului de mărfuri, cu efecte în reducerea costurilor.

Din programul nu a lipsit secţiunea dedicată întâlnirilor de afaceri dintre firmele româneşti şi cele ungare, oferindu-se posibilitatea de a se descoperi interesele comune şi oportunităţile de afaceri.


Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite