Constanţa:„Expoziţie“ de lighene şi căldări la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii muzeului au găsit o soluţie de avarie pentru colectarea apei.
Angajaţii muzeului au găsit o soluţie de avarie pentru colectarea apei.

Zăpada de pe acoperişul Muzeului Militar s-a topit şi apa care s-a infiltrat riscă să deterioreze piesele unicat. Muzeul, unicul de acest gen din Dobrogea, a fost la un pas de desfiinţare şi abia anul acesta se vor face investiţii. Până atunci însă, muzeul din Km 4-5 este la limita supravieţuirii.

Supravieţuirea Muzeului Militar „Ferdinand I“- filiala Constanţa se datorează muncii a trei oameni: directorul, Constantin Scurtu, Cristian Ţuţuianu - conservator şi res-taurator şi Costică Neagu - custodele.

 Oricât de mare ar fi însă implicarea şi devotamentul nu pot substitui fondurile lipsă. În ultimele săptămâni, nevoia de investiţii se vede
şi mai acut: zăpada acumulată pe acoperiş s-a topit, iar apa a început să picure în incinta muzeului.

În încercarea de a proteja exponatele, angajaţii au căptuşit tavanul cu folii din plastic. Soluţia nu s-a dovedit însă pe deplin eficientă. Ca urmare a fost improvizat un sistem compus dintr-o folie din plastic, legată de un scaun care colectează apa scursă din tavan şi o dirijează către un lighean.

Vizitatorii care admiră printre exponate şi colecţia de obiecte de uz casnic din plastic ale muzeului sunt instruiţi: „Ceea ce vedeţi aici se cheamă un sistem de supravieţuire. Era folosit şi în război pentru a colecta apa potabilă“, le explică directorul Constantin Scurtu micuţilor veniţi să înveţe despre colecţiile de armament şi evoluţia acestora de la o simplă bucată de piatră la arme de foc.


Muzeul a fost deschis în data de pe 2 mai 1985, de generalul Ilie Ceauşescu. Din cauză că fratele său, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena Ceauşescu, nu agreau ideea înfiinţării unui nou muzeu, a existat şi o a doua inaugurare, de această dată cu binecuvântarea celor doi, în 1987. În urmă cu trei ani muzeul a fost la un pas de desfiinţare din cauza lipsei de fonduri.


Se află în patrimoniul ministerului Apărării Naţionale care nu a mai făcut alte investiţii, în afară de plata utilităţilor şi cea a salariilor pentru cei trei angajaţi.

 „Avem promisiuni că suntem incluşi în bugetul de investiţii pe anul acesta“, a declarat directorul.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite