Constanta: Concediile forţate blochează activitatea în instituţiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin Legea nr. 329/2009, bugetarii sunt obligaţi să-şi ia până la sfârşitul anului opt zile de concediu fără plată. Sunt afectaţi angajaţii din Învăţământ, Poliţie, Spital, Jandarmerie, funcţionarii publici, personalul Protecţiei Copilului, al Protecţiei Consumatorilor.

Salariu cu 15% mai mic la Casa de Pensii

Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Constanţa au început să-şi ia de la începutul săptămânii zilele de concediu fără plată. Din cei 116 de salariaţi, zilnic 30% dintre bugetari vor sta pe rând acasă în concediu fără plată, patru zile din luna noiembrie şi alte patru din decembrie.

„Am găsit soluţia în aşa fel încât diminuarea drepturilor salariale să nu depăşească15,5% din venitul lor“, a declarat Gabriela Voicu, purtătorul de cuvânt al CJP Constanţa. Dacă un funcţionar primea până acum 650 de lei, în lunile noiembrie şi decembrie, salariile vor fi de doar 550 de lei. Instituţia nu-şi întrerupe activitatea, dar numărul redus al salariaţilor va afecta activitatea, mai ales în sectorul de calcul al dosarelor de pensionare.

Zilele de concediu fără plată închid centrele de zi

Aproximativ 200 de angajaţi din centrele de zi aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa nu vor veni la muncă pe 20, 23 şi 27 noiembrie. Alte patru zile de concediu fără plată vor fi luate în luna decembrie. Din acest motiv, Centrul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii, Complexele de Servicii Comunitare Orizont, Sparta Rotterdam şi Cristina vor fi închise.

Cât priveşte veniturile angajaţilor, acestea vor fi diminuate de la 730 de lei la 620 de lei. „Vom închide doar centrele de zi în cele opt zile din lunile noiembrie şi decembrie, pentru că nu putem să-i lăsăm pe copiii din centrele de plasament fără îngrijire. Salariul va fi diminuat la personalul încadrat la opt ore de muncă pe zi“, a precizat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Constanţa.

Liber forţat pentru personalul din spital

Cadrele medicale şi personalul auxiliar ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa vor avea opt zile de concediu fără plată astfel: în zilele de 13, 20 şi 27 noiembrie, cadrele medicale au zile libere fără plată. Între 23 şi 26 noiembrie, programul de muncă în unitatea spitalicească se va reduce cu două ore pe zi.

„În luna decembrie, zilele de 28, 29, 30 şi 31 vor fi libere neplătite“, a stabilit Dan Căpăţână, managerul unităţii. Secţia de Urgenţă a spitalului va funcţiona în regim de 24 de ore din 24. Liniile de gardă din clinici îşi desfăşoară activitatea în regim normal. 

Jandarmii au 12 zile de concediu fără plată

Angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa îşi vor lua 12 zile de concediu fără plată. „În momentul de faţă se face o analiză a activităţii, iar zilele de concediu vor fi luate astfel încât să nu se diminueze capacitatea operaţională“, a declarat Livius Iordănescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Constanţa.

Cert este că se încearcă să nu se depăşească limita de 15,5 la sută, procent scăzut din venitul net lunar al jandarmilor. Situaţia este similară şi la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis, unde zilele de concediu fără plată sunt tot 12.

Poliţiştii au doar opt zile de concediu impus

Poliţiştii îşi vor lua opt zile de concediu fără plată până la sfârşitul anului. „Noi nu venim la muncă în zilele libere stabilite. Vom respecta legea şi vom fi atenţi la coeficientul care ni se reţine din salariu. Dacă va fi mai mare de 15,5 la sută, ne vom vedea în instanţă“, a declarat Gheorghe Caraivan, liderul Sindicatului Poliţiştilor din Constanţa. El a mai spus că, prin rotaţie, toate posturile vor fi acoperite.

O situaţie mai delicată se înregistrează în comuna Vulturu, unde este un singur poliţist. Şi el îşi va lua zilele de concediu fără plată, postul fiind deservit de un coleg din Hârşova.

Profesorii „ciupesc“ din orele de curs

„Noi susţinem ideea de a contribui la «refacerea bugetului» cu 15,5 la sută în zilele de 24, 25, 26 şi 27 noiembrie şi 15, 16 şi 17 decembrie, când nu vom participa la ore şi elevii nu vor veni la şcoală“, a declarat Mihai Contanu, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Constanţa. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa este însă de părere că măsura cadrelor didactice de a nu se prezenta la ore nu este corectă.

„În mod normal, n-ar trebui să se ia din orele de curs, pentru că norma de muncă este de 40 de ore pe săptămână, iar la clasă predă 18 ore. Fiecare unitate de învăţământ  decide ce va face în perioada următoare“, a declarat inspectorul şcolar general Elena Buhaiev.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite