Soluţii pentru salvarea spitalelor desfiinţate din Dobrogea şi Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile închise la 1 aprilie caută soluţii pentru redresare, cele rămase deschise încearcă să supravieţuiască. Unitatea din Cernavodă rămâne deschisă pentru că are un compartiment de decontaminare radiologică, la Sulina va fi înfiinţat un centru de urgenţă, iar Spitalul Budeşti ar putea deveni secţie a Spitalului Judeţean Călăraşi.

Cel mai nou spital din ţară, cel de la Cernavodă, construit cu bani de la Guvern în 2006, va scăpa de comasare, având o secţie specială de decontaminare radiologică ca urmare a existenţei centralei nucleare în zonă.

Managerul unităţii medicale, medicul Andrei Andrei, este de părere că unitatea medicală pe care o conduce a ajuns pe „lista neagră“ a Ministerului Sănătăţii dintr-o greşeală. „Oficial, nu am primit niciun răspuns de la minister. Dar nici când am aflat că trebuie să transformăm unitatea medicală în azil de bătrâni nu am fost anunţaţi. Noi însă credem că nu vom mai fi desfiinţaţi, iar acest lucru se explică prin faptul că ne-a fost permis să semnăm contractul cadru adiţional cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Spitalele propuse spre desfiinţare nu au semnat acest contract-cadru“, a precizat managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă.

Stoc de iod la Spitalul Cernavodă

Primarul Mariana Mircea a făcut demersuri încă de la început pentru a împiedica transformarea spitalului în azil de bătrâni: „Nu este normal ca cel mai nou spital din ţară, care are şi o secţie specială pentru decontaminare radiologică, având centrala nucleară la doi paşi, să fie desfiinţat“, a declarat edilul.
Unitatea medicală din Cernavodă a fost construită în 2006 şi are 60 de paturi, fiind a doua unitate din ţară ce a fost dotată cu o secţie specială pentru decontaminare radiologică, secţie care dispune de condiţii speciale. Compartimentul este destinat pacienţilor care sunt expuşi accidental radiaţiilor nucleare, iar secţia a fost amenajată la parter şi are intrare separată. Cealaltă secţie de decontaminare radiologică din România a fost amenajată în incinta Insitutului de Fizică Atomică de la Măgurele, judeţul Ilfov.

La unitatea medicală din Cernavodă sunt depozitate şi 10.000 de doze de iodură de potasiu, ce protejează împotriva radiaţiilor nucleare în caz de calamitate.

La 1 aprilie, însă, a fost desfiinţat Centrul de Sănătate Băneasa. O parte din pacienţi au fost deja transferaţi la un spital din judeţul Vaslui, iar ceilalţi urmează să fie direcţionaţi către o unitate medicală din Prahova. Autorităţile sanitare vor să înfiinţeze un centru de permanenţă, unde pacienţii să primească îngrijiri medicale de urgenţă, până la sosirea ambulanţei.

Citiţi mai multe despre spitalele din Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi în  de astăzi!

Credeţi că închiderea unităţilor medicale este o soluţie pentru revigorarea sistemului de sănătate românesc?

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite