Constanţa: Alexandru Ciubotariu este creatorul „Pisicii Pătrate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Alexandru Ciubotariu este creatorul „Pisicii Pătrate“
Constanţa: Alexandru Ciubotariu este creatorul „Pisicii Pătrate“

Ciubi, cum îi mai spun prietenii, este la ora actuală unul dintre cei mai reprezentativi artişti al street art-ului, dar şi al benzii desenate din ţara noastră. Fotografiile şi desenele sale sunt realizate în tehnici diferite. El foloseşte deopotrivă atât creionul, cât şi tuşul sau marker-ul.

Tânărul spune că în prezent principala sa ocupaţie este aceea de ilustrator, însă banda desenată are o importanţă deosebită în viaţa lui, mai ales că şi-a început cariera cu aşa ceva, în anul 1994, la prima ediţie a Salonului Internaţional de Benzi Desenate de la Constanţa.

„De atunci am rămas fidel acestei forme de exprimare, dar fac şi ilustraţie de carte pentru copii şi adulţi“, a precizat Ciubi. I-a plăcut să deseneze mereu, dar cu ocazia salonului din ’94 a descoperit această formă de exprimare, care îl surprinde şi acum, îl fascinează şi simte nevoia să se exprime mereu prin intermediul ei.

„Pisica Pătrată“ a apărut dintr-o joacă
Unul din subiectele preferate de discuţie ale lui Ciubotariu este „Pisica Pătrată“, un  personaj conceput de artist şi reprezentat în majoritatea lucrărilor sale (stenciluri, desene sau graffiti). „Sper ca până la sfârşitul anului să iasă pe piaţă albumul «Pisica Pătrată», care va conţine toate lucrările mele şi pe care-l plănuiesc de vreo trei ani“, a declarat Ciubi.

Deşi a apărut de câţiva ani, „Pisica Pătrată“ face încă deliciul street-artiştilor, dar şi al trecătorilor, ea aflându-se pretutindeni pe străzi şi reprezentând mai degrabă o felină turtită, decât o pisică normală.

Artistul spune chiar că această pisică este la fel de normală ca şi viaţa noastră de zi cu zi. Mai mult decât atât, „Pisica Pătrată“ poate fi considerată simbolul creatorului de street-art, care şi-a readus lucrările din ultimii ani la dimensiunile unor stickere.

Autorul spune că de fapt „Pisica Pătrată“ este un fel de alter ego al său şi „ca orice lucru bun din viaţa mea, a apărut dintr-o joacă“. Artistul povesteşte cum căuta un nume haios şi „Pisica Pătrată“ i s-a părut că sună cel mai bine.

„Nu are o semnificaţie anume şi are mai multe ramificaţii, de la tablouri, insigne, tricouri etc“, spune el. Întrebat ce părere are despre benzile desenate, tânărul a declarat că la noi în ţară banda desenată reprezintă mai mult un act cultural decât o cultură de masă, cum este în alte ţări.

Bunicul Miw, preferatul lui
Ca orice artist, are şi un personaj preferat. Acesta este bunicul Miw, care este de fapt un bătrânel care căuta mereu liniştea. Problema este că moşneagul a dispărut undeva  în timp, dar artistul vrea să-l redeseneze pentru că era tare haios.

A participat alături de alţi 150 de artişti la compilaţia „Stickers 2“, editată de germani. Cartea este redactată în limba engleză şi prezintă peste 700 de intervenţii sub forma de sticker. A publicat în peste 60 de ziare şi reviste din ţara noastră şi din străinătate.

De asemenea, i-au apărut desene în 13 cărţi şi are 11 albume de benzi desenate. Dintre acestea amintim: „Străinii“, „La solitude de la decomposition“, „Alex la Paris“, „Hardcomics“, „Povestea despre eu“ etc. Tânărul şi-a expus lucrările în peste 40 de expoziţii şi a obţinut numeroase premii.

Întrebări şi răspunsuri

Ai publicat şi-n străinătate?
Am fost ilustrator editorialist la publicaţia „9“ din Grecia, „Graffit! Mag“ din Franţa, dar şi la alte reviste.

Cum ai promovat benzile desenate în rândul tinerilor?
Am fost iniţiatorul şi conducătorul a două cluburi BD (unul în Constanţa şi unul în Iaşi, în perioada anilor 1998-2000) care aveau ca scop deprinderea tehnicilor specifice copiilor şi promovarea benzii desenate.

Ce-i place
Banda desenată, sportul, mai ales baschetul şi ping-pong-ul, dar şi să descopere locuri noi.

Ce nu-i place
Politica, prostul gust şi nesimţirea oamenilor din jurul său.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite