Constanţa: Aneta Forna Christu - Un păpuşar cu suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Aneta Forna Christu - Un păpuşar cu suflet de copil
Constanţa: Aneta Forna Christu - Un păpuşar cu suflet de copil

Aneta Forna Christu împlineşte astăzi vârsta de 70 de ani şi 52 de ani de carieră. Doamna teatrului tomitan a interpretat peste 100 de roluri, din care 80 principale. Prin rolurile interpretate a demonstrat că în cadrul teatrului de păpuşi pot exista actori totali. 

Este un actor pasionat, dăruit cu totul artei sale. Nu se mulţumeşte cu puţin, se „îmbolnăveşte“ pentru lucrarea sa, în căutarea şi atingerea perfecţiunii.

Fiecăruia dintre personajele interpretate le dăruieşte câte puţin din sufletul şi personalitatea ei. Aneta Forna Christu este actriţa despre care mari maeştri ai genului şi cronicari de teatru spun că este un artist „care simte sufletul păpuşii într-un mod cu totul remarcabil“.

Nuţi Forna, cum îi spun prietenii, este actriţă a Teatrului de Păpuşi din Constanţa din anul 1957. Despre cum şi-a început cariera de actriţă a teatrului, Nuţi Forna Christu îşi aminteşte că era încă elevă şi s-a dus la concurs îmbrăcată în uniforma de liceu.„Totul s-a întâmplat într-o vară, înainte de a lua decizia dacă merg la facultate sau nu. Teatrul de Păpuşi Constanţa pusese un afiş în oraş că organizează cursuri pentru actori - păpuşari, în special bărbaţi şi aşa a început totul. Din zece candidaţi, au ales trei bărbaţi şi pe mine. La scurt timp, la data de 1 octombrie 1957, am dat concurs şi după aceea au început cursurile. Îmi amintesc că am învăţat psihologia copilului şi limbi străine. Totul era atât de frumos...“, îşi aminteşte actriţa.

Peste 50 de ani de carieră

În cei 52 de ani de carieră a interpretat peste 100 de roluri, din care 80 principale. A jucat în mii de spectacole, atât în Constanţa, cât şi în alte oraşe ale ţării. Distinsa doamnă a teatrului tomitan a creat roluri memorabile în spectacole regizate de Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Geo Berechet, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino, Mona Chirilă şi Philip Osment (Anglia).

Colegii de breaslă spun că Aneta Forna Christu este una dintre cele mai mari actriţe - păpuşar din România. Rolurile din spectacolele „Micul prinţ“, „Copilul din stele“, „Călina Făt-Frumos“, „Regele cerb“, „Roxy şi bătrânul leu“ se înscriu în Cartea de Aur a teatrului de animaţie românesc.

Jocul ei, spune secretarul literar al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian,  s-a remarcat întotdeauna „printr-o tehnică extraordinară a mânuirii şi printr-o remarcabilă interpretare vocală şi un glas cu posibilităţi deosebite ce i-au permis să abordeze o gamă cât mai variată de roluri“.

Datorită interpretării excelente a rolurilor, Nuţi a primit 17 premii şi diplome la festivaluri de gen din România, Croaţia, Bulgaria, Belgia, Franţa, Italia, Polonia şi Rusia.

Premiul pentru excelenţă în animaţia românească

În anul 2001, Unima România şi Teatrul „Ţăndarică“ i-au acordat premiul pentru excelenţă în animaţia românească, pentru creaţiile sale artistice excepţionale, pentru aportul remarcabil la consolidarea prestigiului internaţional al teatrului de păpuşi românesc, dar şi pentru formarea profesională a multor generaţii de artişti păpuşari.

Ceea ce o întristează este faptul că elevii din ziua de azi nu mai vin la teatru pentru a învăţa această meserie. Cu toate acestea, este mulţumită măcar că cei mici sunt în continuare cei mai extraordinari spectatori. „Participă, cred, acceptă orice convenţie, este o reacţie nemaipomenită. Sunt convinsă că dacă-i aduci la Teatrul de Păpuşi şi le dai basme şi poveşti din care să înveţe cum să se poarte în viaţă e ca un prim pas spre educaţia culturală a copiilor“.

Dăruieşte viaţă păpuşilor cu multă pasiune

Criticile la adresa păpuşarului nu au întârziat niciodată să apară. „Aneta Christu a interpretat excelent într-o manieră foarte simplă, emoţionantă, într-un chip surprinzător de firesc“. (Serghei Obraztov)
„Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, Aneta Forna Christu ar fi fost arsă pe rug ca o vrăjitoare, pentru modul absolut firesc în care dăruieşte viaţă păpuşilor sale“. (Dinu Kivu)

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite