Cercetătorii din Balcani, veniți la Constanța, caută soluţii pentru resuscitarea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revitalizarea Mării Negre, temă de studiu pentru cercetătoriii din Balcani
Revitalizarea Mării Negre, temă de studiu pentru cercetătoriii din Balcani

Specialiştii din Asociaţia Balcanică de Mediu s-au reunit la lucrările simpozionului internaţional organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa, unde se discută starea de convalescenţă a Mării Negre. 

Evenimentul a început ieri şi se încheie astăzi, cu obiectivul propus de a identifica ameninţărilor la care este supus ecosistemul Mării Negre şi a găsi soluţii pentru protejarea şi dezvoltarea durabilă a întregii zone. Manifestarea „Protecţia şi managementul durabil al ecosistemului Mării Negre, imperativ al mileniului trei“ a ajuns la ediţia a V-a şi este finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Biologii marini susţin prezentări din cele trei domenii: Oceanografie şi inginerie costieră, Ecologie marină şi protecţia mediului şi Resurse marine vii. Astăzi se discută concluziile simpozionului şi este adoptată declaraţia finală.

De asemenea au loc două workshopuri în cadrul  proiectelor „Consolidarea capacităţii regionale de a sprijini gestionarea durabilă a pescăriei la Marea Neagră” (finanţat în cadrul Programului  Operaţional Transnaţional Bazinul Marii Negre 2007-2013) şi „Metode inteligente bazate pe tehnologia Wireless Sensor Network pentru managementul calităţii în acvacultură“ (finanţat în cadrul Programului de cooperare bilaterală România - China ).

Specialiştii vor mai prezenta Raportul de activitate al Centrului Regional de Activităţi pentru Aspectele de Mediu ale Gestionării Pescăriei şi Altor Resurse Marine Vii (RAC FOMLRM) şi este organizată o dezbatere a Rezoluţiilor Acordului privind Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona contiguă Oceanului Atlantic (ACCOBAMS). La institut este organizată și o sesiune de postere pentru toate cele trei secţiuni ştiinţifice.

„Sperăm că la încheierea Simpozionului Internaţional vom putea identifica şi recomanda măsurile necesare pentru a resuscita Marea Neagră, aflată acum în convalescenţă şi vom stabili parteneriate pentru cercetările noastre viitoare“, a declarat directorul institutului, dr. ing. Simion Nicolaev.
Lucrările simpozionului pot fi urmărite live pe website-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, www.rmri.ro.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite