Centrul Constanţei ascunde buncăre antiaeriene. Vezi aici unde sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul este situat lângă clubul Doors, iar accesul în tunel se face prin subsolul clădirii
Blocul este situat lângă clubul Doors, iar accesul în tunel se face prin subsolul clădirii

Subsolul unui bloc din zona Fantasio ascunde intrarea într-un fost adăpost antiaerian. Prima locatară a asistat la construirea imobilului şi este singura care mai ştie povestea locului.

Fostul adăpost antiaerian este compartimentat în zeci de camere, legate între ele prin holuri lungi, prevăzute cu conducte de aerisire. Buncărul se află în subsolul blocului 32 pe bulevardul Ferdinand, în zona Teatrului de Stat Fantasio.

Uşa de acces în fostul buncăr se deschide greu, cu un scârţâit îngrozitor. Doar piesele de mobilier vechi, prelatele şi bidoanele aruncate la întâmplare zac în compartimentele fostului adăpost antiaerian.

Unul dintre culoare conduce la un grilaj ruginit, înalt de aproximativ jumătate de metru. În spatele grilajului ros de vreme se află intrarea în reţeaua de tuneluri întortocheate de sub oraş. Pentru a pătrunde pe culoarele fostului adăpost aerian trebuie să mergi ghemuit.

Jumătate de secol de istorie


Ana Niculescu (82 de ani) este prima locatară a clădirii vechi de mai bine de jumătate de secol. Femeia povesteşte cum a asistat la construcţia blocului, încă din anul 1954. Bâtrâna rememorează cum partidul comunist a intenţionat să transforme imobilul în casă de oaspeţi şi povesteşte că în bloc au locuit doar oameni importanţi ai comunismului. „Cei care au stat aici au avut funcţii înalte de conducere în cadrul partidului“, explică femeia. Ea spune că a văzut cum a fost construit blocul, cărămidă cu cărămidă. „Îmi duceam copiii la cămin şi treceam zilnic pe lângă şantier. Abia în 1958 a fost dat în folosinţă“, îşi aminteşte Ana Niculescu.

„Locul pe care este construit imobilul aparţinea unui grec. El a cedat pământul ăsta către Gospodărirea de Partid. Aici era «Sala Constructor», o sală de şedinţe a partidului“, povesteşte bătrâna. „Imobilul acesta nu a intrat sub incidenţa niciunei legi, tot ce s-a decis aici a fost pe linie de partid“, dă asigurări femeia.
În fosta sală de şedinţe a Partidului Comunist există acum un bar, iar în locul vocilor secretarilor de partid se aude doar muzică.

Arhivele comuniştilor

Bătrâna îşi aminteşte că, într-o perioadă, în buncăr au fost depozitate şi arhivele municipiului Constanţa. Astăzi, în zecile de încăperi au mai rămas doar câteva rafturi de lemn. „Era forfortă mare în scara blocului. Când au mutat arhivele, scara blocului era plină de hârtii şi dosare, pe care militarii le mutau de colo-colo“, îşi aminteşte femeia.

Reprezentanţii instituţilor judeţene care se ocupă de arhive nu-şi amintesc însă ca în buncăr să fi fost depozitate documente.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite