Constanţa: Centru pentru testarea hepatitelor B şi C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele se fac la sediul Fundaţiei Baylor, din Kilometrul 4 - 5 şi la Policlinica 1 de la Spitalul Judeţean.

Persoanele interesate pot merge la cabinetul 243 de la Policlinica 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Testările gratuite se pot face luni, între orele 8.00 şi 12.00, miercuri între 12.00 şi 17.00 şi joi între 9.00 şi 15.00.
De asemenea, constănţenii pot beneficia de consiliere psihologică şi testare la Centrul de Excelenţă HIV, de pe strada Liliacului, în cartierul KM 4 - 5. Cabinetul este deschis  este între orele 8.00 şi 16.00, de luni până vineri.
Aproximativ 4.000 de testări
Programul este derulat de Fundaţia Baylor Marea Neagră. Banii pentru derularea acestui program sunt alocaţi de Abbot Fund şi Baylor College of Medicine, din SUA. „Fondurile iniţiale sunt de 40.000 de dolari, bani suficienţi pentru aproximativ 4.000
de testări. Noi aşteptăm şi alte donaţii“, a declarat Ana-Maria Shwaitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
Persoanele testate vor primi materiale informative şi prezervative. „Dintre pacienţi, doar 80% nu au simptomatologie, aşa că doar analizele pot depista infecţia. În ţara noastră un milion de persoane sunt infectate cu hepatita B şi alt milion de oameni cu hepatita C“, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic primar boli infecţioase.
Listă de aşteptare pentru tratament
La Constanţa, urmează tratament aproximativ 250 de pacienţi cu hepatită C şi 170 de pacienţi cu hepatită B. La nivelul întregii ţări, mii de pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru a primi tratament. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România va înainta o petiţie Ministerului Sănătăţii pentru introducerea unui program naţional de depistare a hepatitei pentru ca toţi pacienţii să primească medicamente gratuite.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite