După jumătate de secol, cel mai vechi papirus din Europa s-a întors acasă, la Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datat din secolul IV, papirusul a fost descoperit la Mangalia, în 1959. El a fost predat Republicii Ruse pentru a fi restaurat şi conservat şi de-abia după o jumătate de secol s-a reîntors în patrimoniul României.

Astăzi la Mangalia a avut loc ceremonia de predare -primire dintre Centrul de Conservare I.E. Grabar din Moscova şi Muzeul Callatis. Papirusul s-a întors acasă în trei cutii conţinând 154 de fragmente, foarte greu descifrabile după cum spun specialiştii. Se văd câteva rânduri cu litere greceşti şi din câte se pare, este vorba despre un document juridic al unui unui defunct, ale cărui osemnite au fost descoperite odată cu papirusul.

„Poate fi un text literar sau unul cu un caracter magic, având în vedere că la acea vreme, la Callatis exista o asociaţie dionisiacă", a declarat Alexandru Avram, specialist în arheologie şi inscripţii greceşti.



Prezent astăzi la Mangalia, directorul Centrului de Conservare I.E. Grabar din Moscova, a declarat că acest papirus este cea mai importantă descoperire a secolului XX şi a fost păstrat la Moscova în cele mai bune condiţii.

image

De astăzi, papirusul a intrat în categoria Tezaur a patrimoniului naţional mobil.

UPDATE

Papirusul a fost aşezat astăzi lângă mormântul în care a fost descoperit în urmă cu 50 de ani.

Este vorba despre un mormânt pe al cărui capac au fost găsite în anul 1959 resturi de coji de ouă, o coroniţă din frunze de bronz, dar şi bobiţe de ceramică, prinse într-un cadru de os, toate aurite. În interior, a ieşit la lumină un schelet bărbătesc, într-o stare foarte precară de conservare. Pe craniul său a fost găsită o altă coroniţă, dar şi numeroase boabe de grâu. „În mâna dreaptă şi peste oasele bazinului scheletului au fost descoprite fragmentele papirusului scris în limba gracă, cu dimensiunile de 0,30 pe 0,05 m“, a declarat Sorin Colesniuc, directorul Muzeului Callatis Mangalia.

„Papirusul a fost dus la Institutul de Arheologie din Bucureşti, dar pentru că nu existau condiţii pentru conservare şi restaurare, prezidiul Academiei Republicii Populare Române a fost de acord să fie dus la Moscova. Aici, Mihail A.Alexandrovschi a lucrat la conservarea lui timp de trei ani, motiv pentru care statul rus i-a acordat cea mai înaltă distincţie“, a continuat directorul Muzeului Callatis.

A scăpat dintr-un incendiu

Timp de jumătate de secol, despre papirs nu s-a mai ştiut nimic în România. La Moscova el a fost ţinut însă în cele mai bune condiţii la Centrul de conservare I.E.Grabar, scăpând ca prin minune şi dintr-un incendiu care  a mistuit o parte a clădirii unde a fost ţinut alături de alte obiecte importante de patrimoniu.

„Special pentru aducerea acestui papirus la Mangalia, a fost întărit sistemul de pază al muzeului. În plus, este nevoie de o protecţia deosebită - lumină, umditate, condiţii care trebuie îndeplinite în cel mai scurt timp pentru a conserva papirusul“, a declarat primarul Mangaliei, Claudiu Tusac.

Marea provocare rămâne acum descifrarea lui. În acest sens, numeroşi specialişti din stăinătate arătându-se interesaţi să vină la Mangalia pentru a-i desluşi conţinutul, mai ales că în România nu există cercetători în papirologie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite