Constanţa: Cecilia Paşca, muzeograful apicultor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani de lucru cu elevii şi-a dat seama că meseria de dascăl nu i se potriveşte şi a abandonat munca la catedră în favoarea activităţii istorice. Cecilia Paşca vorbeşte cu multă dăruire despre meseria de muzeograf, dar şi despre cum a ajuns să lucreze într-un muzeu

„În facultate am urmat un profil pedagogic. Am lucrat doi ani ca profesor şi am simţit că între mine şi elevi există o barieră de gheaţă pe care nu o pot sparge, aşa că am considerat că este mai bine să mă retrag din învăţământ şi m-am reorientat. M-am angajat în 1984 la secţia Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Medgidia, apoi am fost transferată la Constanţa.

Muzeograful Cecilia Paşca este una dintre cele mai vechi angajate ale muzeului. S-ar putea spune că este o mică enciclopedie.

Amintiri de pe situri

Cecilia Paşca spune că săpăturile de salvare de la finele anilor ’80 din zona Gării au scos la suprafaţă morminte în care au fost descoperite obiecte ceramice, vase, amforete din sticlă de epocă romană şi romano-bizantină din secolele II-III î.Hr. „În mormintele din zona gării a fost găsită şi o amforetă deosebită care acum este expusă în sala Tezaurelor, de epocă romană şi romano-bizantină“, a precizat ea.

Apicultura este cea de-a doua pasiune

În timpul liber îi place să se ocupe de gospodărie, să citească şi să-şi ajute soţul în apicultură: „Este o activitate foarte plăcută, să mergi printre albine şi să ai grijă de ele“.

Întâmplări haioase

De-a lungul timpului i s-au întâmplat tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin amuzante. O dată, înainte de ’90 a plecat cu o colegă să facă o inventariere la Adamclisi. S-au dus amândouă la autogară şi au urcat într-un alt autobuz care le-a dus la Deleni şi nu la Adamclisi.

Greşeală copilărească

Altădată, lucra împreună cu elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi adunau obiectele care fuseseră descoperite pe marginea săpăturilor. „Un elev a aruncat din greşeală pământ peste un fragment din metal şi acela nu a mai fost descoperit. Colegul cu care lucram l-a ameninţat pe elev cu puşcăria, s-a dus chiar şi la directoare şi l-a reclamat“, povesteşte muzeografa. Istoricul spune că episodul de la Colegiul Mihai Eminescu i-a amuzat teribil pe toţi cei care luau parte la săpăturile arheologice.

Mai multe amănunte citiţi în ziarul Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite