Constanţa: Litoral 2009 / Cazinoul din oraşul vechi, ruină de lux (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Cazinoul din oraşul vechi, ruină de lux  (GALERIE FOTO)
Constanţa: Litoral 2009 / Cazinoul din oraşul vechi, ruină de lux (GALERIE FOTO)

Clădirea de pe faleza din Constanţa, din apropierea portului, arată ca după război. Eidificiul a fost concesionat, în urmă cu doi ani, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei de cazinouri „Queen“ care trebuia să o renoveze.

Click aici pentru GALERIE FOTO!

Centrul istoric din Constanţa, unul dintre atracţiile, cel puţin pe hârtie, ale litoralului românesc, este îmtr-o stare deplorabilă. Bulevardul Tomis, una dintre cele mai mari artere din oraş, care trece prin faţa Primăriei, se continuă până aproape de mare, prin centrul istoric al oraşului. Strada trece prin faţa Muzeului de de Artă Populară, apoi se continuă cu Piaţa Ovidiu, unde este situat şi Muzeul de Istorie şi Arheologie, coborând până pe faleză, în apropiere de Comandamentul Marinei Militare. Aşa ajungi şi la kilometrul 0 al oraşului.

Cu toate că strada este plină de terase şi restaurante, majoritatea clădirilor de aici par scoase dintr-un film de război - în pericol de prăbuşire, fără geamuri şi cu tencuiala căzută.  Strada plină de gropi şi trotuarul găurit completează senzaţia de paragină pe care o ai odată ce pătrunzi în partea veche a oraşului.

„Nu se vizitează. Renovare“

Puţin mai departe, pe faleză, se află şi vestitul Cazino din Constanţa, cunoscut turiştilor din toată ţara. Cei care sperau ca măcar acesta să reprezinte un motiv întemeiat pentru a coborî până pe faleză, constată, atunci când ajung la clădire, că s-au înşelat. Geamurile sparte, pereţii decojiţi de var sau chiar găuriţi dau edificiului un aer părăsit. De altfel, aşa şi este. Pe uşa de la intrare este postat un anunţ scris cu pixul: „Nu se vizitează. Renovare“. Turiştilor le este restricţionat accesul în edificiu de mai bine de doi ani, de când clădirea a fost concesionată de municipalitate companiei Queen Investment, care mai are lanţuri de cazinouri în ţară şi străinătate.

Împotmolit în birocraţie

Firma israeliană are drept de folosinţă asupra imobilului timp de 49 de ani. Potrivit unei declaraţii a Primarului Constanţei, Radu Mazăre, compania se obliga, în iunie 2007, să renoveze clădirea în primii cinci ani de folosinţă. După mai bine de doi ani, compania abia a trecut de faza de studii şi aprobări de la specialişti şi autorităţi pentru renovare. „Acum, urmează faza de selecţie a constructorului. Vom face o licitaţie în acest sens“, a declarat Andrei Frimescu, şeful departamentului de marketing de la Queen Investment. Deşi, conform lui Frimescu, edificiul are un portar care îl păzeşte, zona din spatele monumentului a ajuns toaletă publică.

Gropi pe faleza îndrăgostiţilor

Nici pe faleză turiştii nu găsesc o privelişte mai frumoasă. Pavajul este la fel de ştirbit ca şi în oraş. În urmă cu mai bine de zece ani, faleza din Constanţa era locul potrivit pentru plimbările romantice pe malul mării. Acum, aleea peticită este plină de câini vagabonzi, iar balustrada care desparte zona de promenadă de mare este ruginită.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite