Constanta: Cardiacii mor cu zile în Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Cardiacii mor cu zile în Spitalul Judeţean
Constanta: Cardiacii mor cu zile în Spitalul Judeţean

Singurul angiograf din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a stricat, iar pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la un centru de sănătate privat pentru a-şi face o investigaţie medicală.

Directorul spitalului, dr. Dan Căpăţână, a declarat că repararea acestui aparat costă aproximativ 30.000 de euro, motiv pentru s-a decis înlocuirea lui cu unul nou şi performant.

Aceste aparate sunt considerate „plămânul“ secţiilor de cardiologie. Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sangvine.

Aproximativ 90% dintre pacienţii care trec pragul clinicii de Cardiologie din cadrul spitalului au nevoie de investigaţii pentru care angiograful este absolut necesar.

Acest lucru a fost confirmat de însuşi şeful Clinicii, dr. Elvira Craiu, care spune că există foarte multe solicitări, iar clinica se descurcă foarte greu fără angiograf.

„Faptul că nu avem angiograf înseamnă că ne aflăm în imposibilitate de a trata bolnavii coronanieni“, a precizat medicul.

Investigaţiile se fac prin vecini

Dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a declarat că de curând a fost organizată o achiziţie de servicii şi a fost încheiat un contract cu o firmă din judeţul Constanţa ce face cardio-angiografii.

„Este un ajutor pentru secţia de Cardiologie şi Cardiologie Cardio-vasculară, pentru că un aparat nou costă trei milioane de euro“. Deci până la instalarea angiografului nou, care va fi pus în funcţiune abia în 2010, bolnavii vor fi pasaţi de colo-colo.

O altă problemă cu ce se confruntă unitatea sanitară este legată de faptul că bugetul aferent lunilor noiembrie şi decembrie nu le va ajunge nici măcar pentru plata a jumătate din salariile angajaţilor sau plata utilităţilor către stat.

Dr. Dan Căpăţână a declarat că în momentul de faţă nu au  bani şi nu au primit nimic de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în afară de promisiuni verbale: „Am fost anunţaţi că valoarea contractului pe septembrie a crescut, iar pe octombrie avem o valoare relativ bună, însă n-am eu cheile de la Trezorerie sau de la Finanţe, aşa că...“.

Managerul a mai declarat că sumele din contractul încheiat pe anul 2009 cu Casa nu-s acoperitoare pentru tot anul, nici măcar în proporţie de 50%.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite