Constanta: Campanie pentru salvarea vieţuitoarelor din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Campanie pentru salvarea vieţuitoarelor din Marea Neagră
Constanta: Campanie pentru salvarea vieţuitoarelor din Marea Neagră

Sturionii sunt pe cale de dispariţie, la fel şi căluţii de mare şi rechinii. În ultimii ani, cantitatea de peşte capturată a scăzut în mod constant. În Cartea Roşie a Mării Negre figurează 222 de specii periclitate, dintre care 142 de specii de peşti.

Activitatea umană decimează cele mai importante specii din Marea Neagră - atrag atenţia specialiştii de la Institutul de Cercetare Marină Grigore Antipa, din Constanţa (INCDM).

Printre speciile afectate se numără sturionii, rechinul de Marea Neagră, delfinul comun, stridiile, căluţul de mare şi scrumbia albastra.

„În ultimii 30 de ani, pe fondul alterării continue a calităţii apelor costiere şi a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuării semnificative a stocurilor de peşte şi chiar a dispariţiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peşte prins în Marea Neagră se afla în scădere continuă“, se arată într-un studiu realizat de specialiştii de la INCDM.

Poluarea, pescuitul comercial, invazia unor specii de peşti străine, schimbările climatice, activităţile militare şi de apărare sunt doar câţiva dintre factorii care afectează mediul marin.

Mesaje pentru Marea Neagră

Pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă mediul marin, INCDM şi agenţia „4 ACE“ va începe campania „Mesaje pentru Marea Neagră“.

Pentru campanie a fost creat site-ul www.mesajepentrumare.ro. Acolo sunt puse la vânzare mai multe produse - pixuri, tricouri, tablouri, sacoşe şi şepci inscripţionate cu numele campaniei.

Preţurile de vânzare variază între 5 şi 1.680 de lei. Banii strânşi din vânzarea produselor vor fi donaţi INCDM pentru desfăşurarea proiectelor de salvare a Mării Negre.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite