Constanta: Ion Căciularu, antrenorul care dă speranţe fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Ion Căciularu, antrenorul care dă speranţe fotbalului
Constanta: Ion Căciularu, antrenorul care dă speranţe fotbalului

Este antrenorul juniorilor de la Callatis Mangalia. I-a învăţat să jongleze cu mingea pe Denis Alibec, Radu Doicaru, Ionuţ Florea şi Daniel Pârvu. Deşi finanţarea este destul de redusă, viitorii fotbalişti muncesc din greu pentru a face performanţă.

A călcat prima dată pe un stadion de fotbal la vârsta de cinci ani, în 1957. „Tatăl meu a văzut că-mi place să bat mingea pe maidan şi a decis să mă ducă să fac fotbal. Am fost cu tata de mână la stadionul 1 Mai, aşa cum se numea atunci stadionul FC Farul Constanţa. Primul meu antrenor a fost Gheorghe Smărăndescu, zis Bibi“, îşi aminteşte Ion Căciularu.
 
Deşi s-a născut în Călăraşi, antrenorul se consideră constănţean get-beget. Avea câteva luni când tatăl lui, militar fiind, a fost transferat la Constanţa.

În 1959 a evoluat ca junior pitic, la gruparea de pe litoral. În 1963 a plecat de la gruparea din Constanţa la Marina din Mangalia, la grupa de juniori, apoi s-a transferat la Chimia Suceava, echipă de fotbal care evolua în divizia B.

Sportivi valoroşi cu resurse puţine

În anii 1971 - 1972 a jucat la Steaua tineret. Apoi, s-a reîntors în Mangalia, evoluând la gruparea sportivă din Neptun, la FC Constanţa şi apoi la Mangalia.

Din anul 1987 este antrenor la clubul sportiv Callatis din Mangalia. Într-un club de juniori care se zbată să reziste în fiecare lună, Ion Căciularu a reuşit să livreze cluburilor din ţară şi de peste hotare mai mulţi sportivi valoroşi.

Cel mai titrat transfer este, de departe, Denis Alibec, constănţeanul care a semnat un contract pe patru ani cu Inter Milano - gruparea de juniori.

 „Era un introvertit, dar promitea mult băiatul. De la început a jucat pe postul de atacant. E un golgheter înnăscut. Are piciorul stâng foarte bun“, spune mândru primul său antrenor.

Băieţii de aur

Ion Căciularu se mândreşte şi cu Radu Doicaru, fotbalistul care a fost legitimat la Ceahlăul Piatra Neamţ şi la FC Farul Constanţa. De pe porţile grupării de juniori din Mangalia a ieşit şi Ionuţ Florea, care a făcut parte din lotul naţional de fotbal în sală şi fotbal pe plajă.

Nu doar Alibec a fost băiatul de aur al Mangaliei. Daniel Pârvu este un alt sportiv care s-a antrenat la FC Callatis Mangalia. În prezent, el evoluează la o grupare de fotbal din Scoţia.

„Suntem pe teren cu juniorii cam 18 ore săptămânal. Condiţiile de la club au fost dintotdeaua proaste. „Şi în privinţa terenului şi în privinţa banilor am stat întotdeauna prost“, mărturiseşte antrenorul echipei de tineret.

Clubul nu a avut niciodată bani pentru cantonamentele juniorilor. Singurele antrenamente s-au desfăşurat pe gazonul din sudul litoralului. Cu toate astea, în 2002 echipa de juniori s-a calificat pentru seria de Republicani şi datorită efortului antrenorului Ion Căciularu.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite