Constanţa: CAMPANIE / „Vindem pe plajă pentru că nu avem loc de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: CAMPANIE / „Vindem pe plajă pentru că nu avem loc de muncă“
Constanţa: CAMPANIE / „Vindem pe plajă pentru că nu avem loc de muncă“

Mărturisirile unui comerciant ambulant din Mamaia. Amenzile date de poliţişti şi jandarmi vânzătorilor ambulanţi de pufuleţi, porumb fiert, nămol sau piatră ponce nu îi ţin pe aceştia la distanţă de turişti. Comerţul pe plajă este unica sursă de venit. 

La orice oră din zi se găsesc pe plajă, printre cearşafuri şi şezlonguri şi îi invită pe turişti să cumpere pufuleţi, porumb fiert sau piatră ponce. Mulţi cedează ispitei şi încurajează astfel ceea ce autorităţile încearcă să elimine: comerţul ambulant. Amenzile nu sunt tocmai mici sau uşor de plătit pentru vânzători.

„Într-o găleată încap 20 de ştiuleţi de porumb fiert, pe care îi vând cu 2 lei. Deci câştig 40 de lei pe zi, că nu pot să vând mai mult. Iar amenda este de 1.500 de lei“, explică o vânzătoare care s-a recomandat cu numele de Vasilica. Tot ea spune că dintre cei care vând pe plajă, este, probabil, singura care nu a luat până acum nicio amendă. „Poate că a ţinut Dumnezeu cu mine, că ceilalţi au amenzi care însumează şi 6.000 de lei. Umblă cu teancul de sancţiuni în buzunar şi nu au cu ce să le plătească“, a mai spus Vasilica.

„Nu avem de muncă pentru că suntem ţigani“

Cei care ignoră amenzile date de oamenii legii îşi scuză insistenţa de a vinde pe plajă prin simplul fapt că nu au un loc de muncă şi asta nu pentru că nu ar vrea ei. „Dacă ne întrebaţi de ce vindem porumb pe plajă este pentru că nu avem un loc de muncă. Pe unde am fost ne-au refuzat pentru că suntem ţigani. Este drept că nu au spus-o cu aceste cuvinte, dar din privirile angajatorilor este uşor să îţi dai seama, dar şi din faptul că ne-au spus că nu au locuri de muncă disponibile, dar dacă le lăsăm un număr de telefon ne cheamă“, a mai spus Vasilica, ceva mai îndrăzneaţă decât soţul ei, care preferă să o aprobe tacit.

„Am doi băieţi“, a spus ea arătând spre doi tineri trântiţi pe un cearşaf, care priveau reprezentaţia mamei. „Credeţi că nu vor să muncească? Vor, dar nimeni nu vrea să îi angajeze. Cică nu vor să lucreze cu ciori“, a răbufnit şi soţul Vasilicăi, care până atunci asistase tăcut la mărturisirile soţiei. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite