Constanţa: Turist român în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Turist român în Bulgaria
Constanţa: Turist român în Bulgaria

În staţiunea cu nume de sfinţi - Constantin şi Elena - ajungi în aproape două ore, fiindcă ai de străbătut în jur de 170 de kilometri de la Constanţa. Poţi ajunge acolo fie ieşind pe la Vama Veche, fie pe la vama Negru Vodă.  

Cea de-a doua rută e mai uşor de străbătut, însă drumurile sunt foarte proaste, peticite. Până la Varna peisajul e dezolant: case sărăcăcioase, din chirpici, clădiri dărăpănate, ţărani cu feţele arse de soare care vând roadele câmpului la şosea. Civilizaţia începe la Varna. De acolo şi până în staţiune mai sunt doar câţiva kilometri. Dacă nu ai GPS, cel mai bine este să rogi un taximetrist să te ghideze, pentru că indicatoarele în alfabetul slav nu-ţi sunt de folos şi e foarte greu să găseşti un localnic care să ştie limba engleză.

La intrarea în staţiune te surprinde explozia de verdeaţă. Vilele sunt pitite între copacii imenşi. Locul este ideal pentru o vacanţă liniştită.  Staţiunea e renumită datorită mănăstirii ortodoxe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construită între secolele XIV - XVI,  şi a izvoarelor cu apă termală. Chiar pe malul mării, în locuri amenajate, există piscine cu apă termală. Intrarea costă între 3 şi 5 leva pentru 24 de ore, însă condiţiile lasă de dorit. Bazinele sunt vechi, nu există niciun fel de instrucţiuni şi nici nu ai certitudinea că apa este testată de autorităţile sanitare. 

Plaja din staţiune e foarte îngustă. A fost înghiţită de ape. Nisipul e aspru, iar în unele zone, la intrarea pe plajă, au răsărit buruieni. Pentru a închiria un şezlong plăteşti 4 leva, iar pentru a primi şi masă şi umbreluţă trebuie să mai achiţi 6 leva. În total, zece leva, adică 20 de lei.

Beznă pe faleză

Noaptea, faleza nu este iluminată, iar o plimbare în zonă poate deveni periculoasă.
În schimb, aleea de promenadă devine neîncăpătoare. Şi de o parte şi de alta se află căsuţe de lemn, unde comercianţii îşi expun marfa. Fără fast-food-uri sau muzică de prost gust. Suvenirurile au obligatoriu aromă de trandafir: săpunuri cu petale, geluri de duş, parfumuri, dulceţuri şi siropuri, care costă în jur de cinci leva. Hainele scoase la vânzare sunt copii fidele ale modelelor realizate de cele mai cunoscute branduri din lume. Dimineaţa, comercianţii ridică obloanele în jurul orei 9.00.

Restaurante şi hoteluri

Preţurile sunt comparabile cu cele de pe litoralul românesc. Celebra salată bulgărescă - Shopska - costă în jur de 5 - 6 leva,  iar pentru felurile de mâncare mai sofisticate treuie să scoţi din buzunar până la 35 de leva. Cu unii ospătari e greu să te înţelegi, pentru că nu ştiu nici măcar un cuvânt în engleză.

Şi în Bulgaria, la fel ca pe litoralul românesc, contrastele sunt evidente. Lângă hotelurile vechi, construite pe vremea comunismului, găseşti unităţi de cazare cochete. La hotelurile de două şi trei stele, cazarea costă aproximativ 50 de leva pe noapte, în cameră dublă, cu mic dejun inclus. Condiţiile din cameră lasă de dorit: nu există aer condiţionat, iar siguranţa camerelor e aproape inexistentă, aşa că e preferabil să lăsaţi obiectele de valoare la recepţie. La patru stele, închirierea unei camere duble costă aproximativ 50 de euro pe noapte.

În Bulgaria te simţi aproape ca acasă, pentru că găseşti români la tot pasul. Predomină bucureştenii şi constănţenii. „Noi venim în Bulgaria de câteva ori pe an, deja suntem de-ai casei. Ne place, pentru că e diferit peisajul, e altceva“, spun Alina şi Mihai, din Constanţa.

Excursii

Poţi vedea şi împrejurimile, pentru că din staţiune sunt organizate excursii la Balcic, acolo unde se află castelul Reginei Maria, în schimbul a 30 de leva, dar şi pe litoralul românesc, pentru 60 de leva. Excursia organizată la Istanbul costă 118 leva de persoană (o singură zi). Este inclus drumul cu autocarul şi masa de prânz. Pentru o excursie de două zile trebuie să plătiţi 167 de leva.
Excursia la Varna costă 25 de leva pentru o persoană. Puteţi face echitaţie, pentru 45 de leva ora, bungy jumping, pentru 99 de leva, sau scuba diving, pentru 80 de leva.
Ca să închiriaţi o maşină trebuie să scoateţi din buzunar 30 de euro pe zi dacă aveţi nevoie de ea mai mult de opt zile, 33 de euro pe zi - pentru o perioadă de 3 - 7 zile, şi 35 de euro pe zi dacă luaţi maşina pentru una - două zile.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite