Constanţa: Ion Brindea, pensionarul specializat în rebusuri
0Încă de pe când era elev în clasa a IV-a a descoperit tainele dezlegării careurilor de cuvinte şi de-a lungul timpului nu a renunţat, ba mai mult, s-a specializat. A publicat rebusuri în reviste din toată ţara şi vrea să poată împărtăşi tinerilor din experienţa sa lingvistică.
„Am încercat mai multe meserii, am făcut şapte clase, apoi şcoala profesională în construcţii şi, ulterior, am încercat şcoala postliceală de tehnică medicală de la Bucureşti, după care am venit în Constanţa şi am făcut nouă luni şcoala de picheri de linie la CFR“, povesteşte Ion Brindea. La căile ferate a lucrat din 1971 până în 1994.
Ambiţia l-a ajutat
Ca să revenim la copilărie, Ion Brindea l-a văzut pe fratele său în timp ce completa rebusuri, dar pentru că avea o vârstă fragedă, acesta nu l-a luat serios în seamă. Nu ştia că dorinţa lui va ţine toată viaţa.
„L-am văzut pe fratele mai mare pe când dezlega careuri şi, singur, m-am apucat şi eu să le fac. I-am spus că vreau să public, să creez şi eu careu de cuvinte încrucişate, dar fratele meu, fiind mai dur, mi-a spus că pe astea le fac doar profesorii şi inginerii“, mărturiseşte Brindea.
Fostul ceferist se declară însă un ambiţios şi nu s-a lăsat uşor. „Nu mă las chiar dacă mi se spune că nu o să reuşesc. Sunt poate chiar şi răzbunător, dar realizez ce-mi pun în minte aşa că m-am apucat să compun şi să public“, spune Ion.
Chiar dacă este încăpăţânat să obţină ce îşi doreşte, mai ales când este vorba de pasiunea pentru rebus, Ion Brindea a rămas cu o dorinţă de a le împărtăşi şi tinerilor secretele acestei pasiuni.
„Un fel de“ ziarist
Pe când era elev a trebuit să dea socoteală, într-un fel, pentru ceea ce făcea din plăcere.
„Pe băncile şcolii profesionale, la urechile directorului a ajuns ceva, iar la o şedinţă a mers tata care a spus cu mândrie că are băiatul ziarist. A doua zi m-a chemat directorul la cancelarie. «Tu eşti, Brindea? Cum, tu eşti ziarist?» «Nu, tovarăşe director, a înţeles tata greşit»“, povesteşte rebusistul.
Ion Brindea nu a lăsat ca timpul să treacă pe lângă el fără rost. „Mi-am luat inima în dinţi şi am publicat în ziarul Litoral din Constanţa şi am continuat cu probleme de enigmistică fără să fiu retribuit până în 1986, când m-am apucat de colaborări mai serioase“, spune el.
Deja era membru al Rebus Club Delfinul de la Cercul Militar, unde activează şi în prezent. Îndeletnicirea l-a ajutat de-a lungul anilor să-şi formeze un vocabular cât mai bogat.
Se inspiră din memorie
„La ora actuală public şi dezleg pe orice temă şi am cunoştinţe din toate domeniile“, mai spune Brindea.
Chiar dacă este pensionar nu a renunţat la plăcerea de a face careuri cu vorbe cu tâlc şi a mers şi la şcoli unde ar fi vrut, chiar şi gratis, să împărtăşească din tot ce a învăţat, dar nu a reuşit să trezească dorinţa şi inspiraţia.
Se foloseşte de cărţi şi de reviste, dar şi memoria îl ajută atunci când compune rebusurile care-i completează viaţa.
Întrebări şi răspunsuri
Vă trebuie o cultură generală bogată?
Prin ceea ce fac de atâta timp, la ora actuală, am acumulat multe cunoştinţe. Dacă, de exemplu, la literatură, cineva îmi spune titlul unui roman, eu ştiu imediat autorul şi invers.
Aveţi vreo nostalgie?
Am încercat să împărtăşesc şi elevilor din pasiunea mea.Le-am dus reviste şi am încercat să iau legătura cu directorii, dar nu am fost înţeles şi am renunţat.
Ce-i place
„Florile, tablourile, pictura... Să mă uit la televizor la filme de acţiune, pe canalele cu muzică populară şi uşoară, dar şi la Animal Planet, National Geografic.“
Ce nu-i place
Acţiunile care provoacă scandal. La fel de mult îi displace minciuna şi preferă ca omul să-i spună în faţă ce are de zis şi nu pe ocolite.