Constanta: Robert Brăileanu, pianistul care compune muzică pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Robert Brăileanu, pianistul care compune muzică pe calculator
Constanta: Robert Brăileanu, pianistul care compune muzică pe calculator

Deşi abia împlineşte 18 ani, povestea lui începe cu o pianină mai veche de 100 de ani. Tânărul a moştenit pasiunea pentru muzică de la străbunicul său, care a studiat vioara şi a învăţat să cânte singur la trompetă.

De la străbunicul său a moştenit şi o pianină, veche de peste 100 de ani, pe care a descoperit-o când abia începuse să vorbească. Uimiţi de atenţia pe care Robert o acorda vechiului obiect din casă, părinţii l-au încurajat să ia lecţii de pian, încă de la grădiniţă.

Tot de la grădiniţă a început să participe la festivaluri muzicale. De atunci, a simţit emoţiile trăite pe scenă în cel puţin două competiţii pe an, emoţii constructive, se pare, întrucât până acum, Robert s-a remarcat prin rezultatele obţinute în cadrul Colegiului de Arte şi prin diplomele pe care le-a adunat.

Dragostea pentru pian l-a făcut pe băiat să continuie cursurile până în clasa a opta şi mai apoi, în cadrul Colegiului Naţional de Arte. Povestea pianinei continuă.

A dăruit pianina unui copil

În urmă cu aproximativ doi ani, Robert a oferit pianina primită de străbunicul său unui copil din clasele primare, care-şi dorea să studieze pianul. Acum, Robert îşi hrăneşte pasiunea pentru muzică tot cu o pianină, de astă dată, una electrică. „O investiţie serioasă“, spune el.

„A costat foarte mult, dar se merită, pot face pe ea orice vreau şi îmi place. Pe cea veche i-am dăruit-o băiatului din clasele mai mici, vroia să studieze pianul şi nu avea pe ce.

Mi-am întrebat prietenii dacă ştiu pe cineva care ar avea nevoie de o pianină. Mă bucur că am putut să ajut“, adaugă Robert.

Sacrificii şi rezultate

În ultimii doi ani, Robert a obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele de profil, secţiunea de studii teoretice. Îşi motivează alegerea de a fi renunţat să participe la secţiunea de interpretare pian, întrucât ar fi trebuit să repete, timp de un an, aceleaşi compoziţii.

Chiar dacă părinţii lui nu au conexiuni cu lumea muzicii, tatăl fiind electronist, iar mama asistentă medicală, l-au susţinut şi încurajat tot timpul. „Au făcut sacrificii pentru ca eu să fac ceea ce-mi doresc“, spune Robert.

Primii bani din muzică

Despre pasiunea lui pentru muzică ştiu toţi prietenii. Chiar şi-a făcut o trupă, împreună cu cinci foşti elevi ai colegiului, trupă cu care a reuşit chiar să câştige bani în vara aceasta.

„Am cântat la diferite evenimente în vara aceasta şi am reuşit să facem nişte bani“, adaugă el. Fiecare avea rolul său în trupă. „Unul se ocupa de percuţie, unul de pian, celălalt era toboşar. Mai aveam pe cineva la chitară, unul pentru bass şi, desigur, cineva era la voce“, îşi aminteşte Robert.

Ca orice tânăr de vârsta lui, are pasiuni care îl ţin uneori departe de cărţi şi studiu. Îi place să compună cu ajutorul calculatorului muzica lui preferată, să descopere locuri noi şi să se plimbe.

 Îi plac rock-ul, pop-rock-ul, muzica ambientală şi electronică, dar nu cea comercială. Se pare totuşi că pasiunile sale nu -l îndepărtează de studiu atât de tare cum am fi crezut, astfel că Robert este primul dintre colegii săi, obţinând o medie anuală de 9.89. Îmi spune că a reuşit să fie primul fără să tocească, se bazează pe o memorie bună şi multă muncă.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite