Bolnavii de cancer, în pericol de a rămâne fără tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii prin intermediul unei scrisori deschise să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratamentul vital al bolii lor.

De la 1 aprilie, legislaţia interzice ca tratamentul injectabil pentru bolnavii de cancer să mai poată fi cumpărat din farmaciile cu circuit deschis, în condiţiile în care în spitale nu se găsesc încă aceste medicamente. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România solicită menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmacii până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat toate medicamentele necesare, precum şi amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis.

Protest inutil

„Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Poate că autorităţile nu înţeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul“, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Corina Alexandru, preşedintele Asociaţiei Oncologic Rom Constanţa, consideră că orice formă de protest în acest sens este inutilă pentru că „niciodată nu s-a rezolvat nimic printr-un protest“. „Bolnavii de cancer vor ajunge să stea la cozi aşa cum existau cele la diabet“, mai spune Corina Alexandru.

Licitaţii demarate

Dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa spune că la Constanţa au fost deja demarate licitaţiile pentru achiziţionarea de tratamente oncologice, iar în scurt timp, acestea vor fi disponibile. Din păcate, modul în care vor ajunge la pacienţi va fi mai dificil. „Medicamentele injectabile nu vor mai fi prescrise pe reţetă, ci vor fi eliberate direct din spital pe bază de condică. Teoretic, situaţia va dura numai câteva zile şi nu îi va afecta pe pacienţi“, a declarat medicul oncolog Monica Lazăr.

Consideraţi noile măsuri luate de Guvern ca fiind benefice pentru bolnavi?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite