Constanţa: Bolnavii ar putea rămâne fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Bolnavii ar putea rămâne fără medicamente
Constanţa: Bolnavii ar putea rămâne fără medicamente

Farmaciile nu mai au bani pentru a face aprovizionarea cu medicamente, aşa că există riscul ca, în scurt timp, bolnavii să nu îşi mai poată lua reţetele compensate şi gratuite.

Criza afectează din ce în ce mai mult şi sistemul sanitar. Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa are datorii de aproape 20 de milioane către farmacii. „Situaţia s-a complicat pentru că farmaciile sunt atacate juridic de către distribuitori şi intrăm într-un cerc vicios.

Pe de o parte, distribuitorii nu aduc medicamente pentru că farmaciile nu le achită, iar noi nu le putem plăti pentru nu avem bani. Deja multe farmacii sunt afectate de imposibilitatea de a se aproviziona cu medicamente. Dacă nu se aprovizionează nu se pot găsi medicamente în farmacie, iar oamenii nu le mai pot lua“, a declarat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, dr. Liviu Mocanu.

Bolnavii sunt refuzaţi de farmacii

Farmaciştii se plâng că au ajuns în imposibilitatea de a mai cumpăra medicamente. „Noi nu am primit nici măcar toţi banii pe luna martie. Furnizorii noştri ne dau în judecată şi ne aplică penalităţi. În condiţiile astea, noi nu vom mai putea da medicamente bolnavilor. Unii furnizori deja au blocat livrările şi tocmai de aceea sunt medicamente care lipsesc, iar unele farmacii sunt nevoite să refuze bolnavii“, a declarat Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

El a mai adăugat că farmaciştii constănţeni vor înainta un memoriu Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţii şi primului ministru un memoriu. „Dacă nu ne primim banii, vom fi nevoiţi să închidem!“, a adăugat Rizea. Farmaciştii spun că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de situaţie.

În acest an, încasările Casei de Asigurări au scăzut simţitor. Spre exemplu, în lunile mai şi iunie colectarea de fonduri a scăzut cu până la 20%, din cauza disponibilizărilor. Pentru a achita datoriile, Casa de Asigurări are nevoie de o suplimentare a creditului bugetar.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite