Băile reci din Eforie Sud, cârpite în fiecare sezon
0Băile Reci din Eforie Sud au aceeiaşi clienţi în fiecare vară, în general persoane în vârstă care nu îşi permit tratamente la sanatorii sau spa-uri.
Este singurul punct de atracţie al staţiunii Eforie Sud, însă niciun indicator sau panou publicitar nu te îndrumă către el. Băile Reci, aşezate pe partea dreaptă a drumului naţional Constanţa – Mangalia, în apropierea gării, datează din anul 1954, iar locul îşi arată vârstă. Ajungi doar îndrumat, deoarece scările de acces s-au pierdut printre ruinele unei foste spălătorii şi un pâlc de verdeaţă înaltă.
Cobori pe nişte scări de beton, roase de vreme, şi abia atunci dai peste o intrare cu grilaj pe care scrie la loc de cinste Băile Reci. Este o intrare care se păstrează din anul de deschidere, la fel şi coloanele care susţin clădirea principală, ce face legătura cu plaja şi bazinele de tratament.
16 lei pe zi
Te întâmpină un miros înţepător de nămol, iar de la casa de bilete ţi se comunică imediat preţurile. Tariful de intrare care include şi nămol la discreţie este de 16 lei/zi pentru adulţi şi 10 lei/zi pentru copii. De asemenea, se pot face abonamente care costă 83,5 lei pentru şase zile şi 125 de lei pentru 10 zile. Închirierea unui şezlong costă 8,5 lei pe zi.
„Sunt preţuri acceptabile pentru noi, pensionarii. Unde să ne ducem? Nu ne permitem tratament la sanatorii. Eu vin împreună cu familia de 10 ani aici pentru tratamentul cu nămol“, a declarat Vasile Onea, din Buzău.
Constanţa: Turiștii din Eforie Sud fac plajă printre excavatoare
„La noi, în general, vin aceeaşi turişti an de an, şi doar de ceva timp au început şi tinerii să apară pentru nudism“, explică Nicolae Mociu, administratorul Băilor Reci. „Unitatea este recunoscută pentru tratamentele afecţiunilor locomotorii şi reumatismale. Însă numărul turiştilor este mic pentru această perioadă, în jur de 150 de clienţi pe zi“.
În ceea ce priveşte starea unităţii, administratorul Nicolae Mociu a declarat că înaintea fiecărui sezon la Băi se fac lucrări de întreţinere şi reparaţii, însă în limita unui buget de austeritate. De curând s-au schimbat conductele care datau încă de la înfiinţarea unităţii.
Constanţa: Sezonul cu cele mai multe oferte la cazare
Cazare de la 50 de lei pe zi
Centrul balnear nu are statut de sanatoriu aşa că turiştii se cazează la hotelurile din staţiune sau la particulari. O cameră la hotel se închiriază cu aproximativ 100 de lei pe zi, iar particularii oferă cazare chiar şi cu 50 de lei pe zi, preţ în care sunt incluse toate condiţiile.
Programul de funcţionare al Băilor este zilnic între orele 8.00 – 19.00, iar unitatea este deschisă până pe 15 septembrie.
LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral
