Aveţi zile libere de Sf. Andrei şi 1 Decembrie? Haideţi la drum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitaţi de timpul liber ca să vă odihniţi activ: vizitaţi mănăstiri, muzee, acvarii, grădini zoologice, cetăţi şi rezervaţii naturale apropiate de casă sau trecând de graniţele judeţului.

Principalele atracţii turistice ale judeţului Constanţa sunt, în afară de litoral, Peştera Sfântului Andrei, Mănăstirea Dervent, Monumentul de la Adamclisi, Bisericuțele de cretă de la Murfatlar, Muzeul Topalu ori Cetatea Histria.

Vizitaţi Bethleemul românesc!

Situată în sudul Dobrogei, Peştera Sfântului Andrei este considerată Mecca ortodoxiei româneşti. Aici a sihăstrit apostolul care a dus creștinismul pe tărâmurile noastre. Anual, la 30 noiembrie, de praznicul apostolului, mii de credincioşi vin să se închine la peştera Sfântului Andrei.

Tot în sudul Dobrogei, în apropierea comunei Ostrov puteţi vizita mănăstirea Dervent. Acolo se găsesc două cruci din piatră despre care legenda spune că au răsărit din pământ, exact pe locul unde au fost martirizaţi ucenicii Sfântului Apostol Andrei. La 250 de metri de mănăstire se află Izvorul Tămăduirii, despre care credincioşii spun că are puteri miraculoase.

Urmând DN3 Constanța - Ostrov, aproape de Valu lui Traian se află dealurile calcaroase ale Murfatlarului. Lângă podul care trece peste canalul Dunăre - Marea Neagră sunt bisericuţele şi criptele săpate în cariera de cretă.

La 40 de kilometri de Murfatlar se află Monumentul de la Adamclisi, ridicat pe vremea Împăratului Traian. Tot la Adamclisi există cetatea și muzeul Tropaeum Traiani.

Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi

Pe malul Dunării, la Topalu se află cel mai inedit muzeu rural, „Dinu şi Sevasta Vintilă“, ce găzduiește 228 de lucrări semnate de cei mai celebri artiști plastici români: Grigorescu, Luchian, Tonitza, Ressu, Pallady, Han sau Jalea. Topalu este situat lângă cetatea Capidava, la 20 de kilometri de Cernavodă.

Cea mai vestită cetate a Dobrogei este situată pe malul mării, la granița județelor Constanța și Tulcea: Histria. Vestigiile grecești odihnesc în sânul complexului lagunar Razelm - Sinoe şi a Rezervaţiei Ornitologice Histria - Sinoe.

Cei atraşi de turismul ecologic pot vizita Complexul lacustru Razelm-Sinoe, rezervaţia naturală Cheile Dobrogei ori Rezervaţia Fântâniţa-Murftlar.

Tulcea: nu doar Deltă

O destinație excelentă de vizitat este Parcul Naţional Munţii Măcinului, cei mai vechi munți ai Dobrogei, acolo unde poţi admira stâncile de calcar din vremuri preistorice și specii rarisime: miliţeaua dobrogeană, stânjenelul de stâncă, garofiţa pitică, țestoasa dobrogeană, guşterul dobrogean, balaurul dobrogean.

Centrul Muzeal Ecoturistic Tulcea

În municipiul Tulcea se află cel mai frumos acvariu din România: Centrul Eco-Turistic Delta Dunării, cu nouă secțiuni și colecții de vizitat, cuprinzând toată flora și fauna rezervației naturale. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.

De pe faleza Tulcei poţi sări într-o şalupă rapidă şi la 10 minute de mers ajungi la complexul Mila 35, poarta de intrare în Delta Dunării, situată în vecinătatea renumitului canal Mila 36.

Ceva mai departe este Portița, la 55 de kilometri de Tulcea, sau mai bine zis la 50 de lei de persoană de Jurilovca. Gura Portiţei este soluţia ideală pentru a te relaxa la un pescuit. 

Călător prin judeţul Ialomiţa

Cel mai cunoscut punct de atracţie din Ialomița este staţiunea balneară Amara, al cărui nămol curativ atrage turiștii din toată țara.

Extrem de important și mai puțin știut este locul natal al domnitorului Mihai Viteazul, originar din Bărăgan. Pe drumul vechi către Marea Neagră, pasionaţii de istorie se pot opri la ruinele Oraşului de Floci, locul unde s-a născut întemeietorul primei Uniri a Țărilor Românești.

Vechea cetate medievală de la Giurgeni a fost cel mai important centru comercial din sudul ţării.

Piesaje de neuitat la malul Dunării

Bărăganul i-a atras chiar şi pe politicienii vremii. Barbu Catargiu şi-a ridicat în comuna Maia un conac impresionant, pe moşia de peste 15 hectare.

Din toată avuţia sa astăzi se mai păstrează doar biserica de la conac, transformată în muzeu.

Tot în Bărăgan s-au născut şi mari muzicieni, precum compozitorul și dirijorul Ionel Perlea. În Ograda natală, comună aflată la câţiva kilometri de Slobozia, se află casa memorială a artistului.

Un alt punct de atracţie pentru călătorii care trec prin Ialomiţa îl reprezinţă Ferma Model de la Perieţi, care în perioada interbelică era considerată „perla“ fermelor din Europa de Est.

Slobozia adăposteşte singurul Muzeu Naţional al Agriculturii, în patrimoniul căruia se regăsesc piese unicat în lume. Exponatele sale sunt folosite de regizori în filmele de epocă.

Călărașiul, Delta nedescoperită a României

Județul Călărași este cunoscut ca mica Deltă a României, pentru ostroavele sale de la Dunăre. Aici se cuibăresc specii foarte rare la nivel mondial precum pelicanul creţ, cormoranul pitic, vulturul codalb şi şoimul dunărean - ultimele două specii sunt pe cale de dispariţie. La ostroavele Ciocăneşti, Haralambie şi Şoimul sunt condiţii propice pentru practicarea vânătorii şi pescuitului sportiv.

La Săruleşti este renumit pentru campionatele naţionale de pescuit sportiv la crap, iar anul acesta aici a fost organizat chiar campionatul mondial unde s-a stabilit un record greu de egalat - un exemplar de 40 de kilograme. Săruleștiul se află la mai puţin de 130 de kilometri de Bucureşti şi la cca 100 kilometri de Constanţa.

Grădina zoologică din Călăraşi

Singura Grădină Zoologică din regiunea de sud-est a țării este situată în parcul Dumbrava din municipiul Călărași. Un bilet pentru copii costă 2 lei, iar cel pentru adulţi 3 lei. Aici trăiesc lei, urşi, maimuţe, căprioare, lebede, cerbi, arici, porumbei, canari, reptile şi peşti.

Pe drumul Călăraşi - Feteşti, la kilometrul 14, se află Schitul Coslogeni. Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac.
Biserica fostei Mănăstiri Negoieşti este ctitorie a domnitorului Matei Basarab.

La Muzeul Dunării de Jos există colecţii de arheologie, numismatică, artă, etnografie şi restaurare, cu peste 40.000 piese.

Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi
Centrul Muzeal Ecoturistic Tulcea
Piesaje de neuitat la malul Dunării
Grădina zoologică din Călăraşi
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite