Atenţionare meteo pentru litoral: indicele de confort termic depăşeşte pragul critic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis astăzi o atenţionare de confort termic pentru regiunea de sud-est. Astăzi şi mâine vremea va fi calduroasă, iar după-amiaza indicele de confort termic (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie.

Pentru litoral sunt anunţate temperaturi ale aerului de până la 35 - 36 de grade Celsius, care corelate cu un indice ridicat de umezează va face ca temperatura să fie tot mai greu de suportat. „Pragul critic de confort termic este de 80 de unităţi, atunci când este făcută o corelare între temperatura aerului şi umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie şi într-un fel resimţim 30 de grade Celsius când aerul este uscat şi altfel când umiditatea este ridicată", a declarat Melania Petrescu, meteorolog la Centrul Regional de Meteorologie Dobrogea. Ea a explicat faptul că atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce, ceea ce înseamnă o răcire mai lentă a corpului.

„Din experienţa mea, cele mai ridicate valori ale indicelui de confort termic înregistrate în Dobrogea au fost de 81 - 85 de unităţi, cu precădere în zonele din apropierea apelor: litoralul şi Delta Dunării", a mai spus Melania Petrescu.

Mai bine să prevenim

În zilele cu temperaturi ridicate sau indice de confort termic ce depăşeşte 80 de unităţi, medicii recomandă să evităm ieşirile în aer liber sau, în cazul n care este absolut necesar, atunci să ne acoperim capul şi să consumăm lichide, cel puţin 2 litri pe zi. Măsura este binevenită în condiţiile în care un simplu drum la piaţă cu mijloacele de transport în comun poate duce cu uşurinţă la un leşin. Senzaţia de „lipsă de aer“ şi transpiraţie abundentă sunt primele simptome resimţite de orice om sănătosîn zilele în care indicele de confort termic depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite