Astăzi sună clopoţelul pentru 30.000 studenţi din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30.000 de tineri încep astăzi cursurile universitare la Constanţa, în instituții de învățământ superior de stat sau particular. Studenţi nerăbdători să-şi cunoască colegii, revederi emoţionante, multe flori şi momente de decernare a diplomelor vor avea loc în incintele universităţilor constănţene, la deschiderea anului universitar.

A 50-a generaţie păşeşte astăzi în sălile de curs ale Universităţii Ovidius, cea mai mare instituție de învățământ superior de stat din Constanța. Mai exact, 21.000 de studenţi, masteranzi sau doctoranzi ovidieni încep anul universitar 2011-2012. Îi aşteaptă un institut nou de cercetare, o bibliotecă virtuală a universităţii, laboratoare modernizate, oferte tentante prin programul Erasmus şi, din noiembrie, un nou cămin studenţesc. „

Vom pune mare accent pe cercetare. Noi restructurăm Universitatea Ovidius, aşa cum ne cere legea, în sensul că vom renunţa la catedră, dar vor apărea departamentele, care vor pune mare accent pe cercetare", a explicat rectorul Victor Ciupină.

Primii paşi au fost făcuţi deja, prin înfiinţarea institutului de cercetare în domeniul nanotehnologiilor (la nivel atomic) şi energiilor regenerabile. „Acum urmărim să organizăm astfel de institute în toate domeniile. În medicină văd un institut de cercetare şi chiar şi în cel al domeniului ştiinţelor umanistice, dar şi în biologie - ştiinţe ale mării", a continuat rectorul de la Ovidius.

Acces la biblioteca virtuală

Studenţii de la Ovidius vor avea acces, de anul acesta, şi la biblioteca virtuală, care va pune la dispoziţie 100 de calculatoare pentru a putea stabili legături cu celelalte universităţi din ţară, dar şi din străinătate. Biblioteca virtuală oferă posibilatea utilizatorilor de a accesa datele de la orice bibliotecă din lume.
Studenţii străini şi cei din alte judeţe vor avea, de la sfârşitul lunii noiembrie, cel mai modern cămin, în Faleză Nord. „Vom inaugura căminul din Faleză, de 100 de locuri, pentru a creşte gradul de confort al studenţilor noştri", a spus Ciupină.

Printre bobocii universităţii se numără Aura Enache (19 ani), absolventă a Colegiului Mihai Eminescu. Ea a intrat la Litere, secţia Româno-Italiană, iar astăzi va fi prima zi din viaţa ei de student. „Am ales această secţie pentru că îmi place mult literatura", susţine Aura, care a intrat pe un loc fără taxă, în sesiunea din vară.

În sesiunea din toamnă au fost depuse 1.000 de dosare pentru anul 1 şi 1.800 pentru masterat. „Toate locurile de la forma de învăţământ fără taxă au fost ocupate, iar la «cu taxă» în proporţie de 90% au fost acoperite", a spus prorectorul Marian Cojoc. Taxele de şcolarizare au rămas neschimbate la Ovidius, cea mai scumpă facultate, fiind în continuare, Medicina. Aici, taxa anuală este de 4.500 de lei.

Viitorii marinari încep școala

La Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa, unde au învăţat preşedintele ţării Traian Băsescu, dar şi primarul Constanţei Radu Mazăre, 1.800 de studenţi vor începe astăzi anul universitar. La ceremonie vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor portuare şi locale.

Startul noului an de învățământ se dă şi pentru studenţii Universităţii Maritime din Constanța (UMC). Festivitatea de deschidere se va desfăşura în aula UMC. „Aproximativ 700 de boboci încep anul universitar, care se adaugă celor 7.000 de studenți din anii mai mari", a spus rectorul UMC Cornel Panait.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite