Astăzi încep probele la încălzire. Dar cât vom plăti factura?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probele se fac luni şi marţi
Probele se fac luni şi marţi

Furnizorul local de căldură, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, face astăzi şi mâine probele la rece la sistemul centralizat de încălzire. 

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa a început pregătirile pentru a da drumul la căldură. În cursul zilei de astăzi vor fi făcute probe la rece la sistemul centralizat, iar de marţi, instalaţia de termoficare va fi umplută cu apă. „Facem această verificare cât este vremea bună şi pentru a putea remedia eventualele probleme. Probele au rolul de a echilibra sistemul de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru încălzirea locuinţelor", a explicat Liliana Enache, purtătorul de cuvânt al regiei de termoficare.

Abonaţii RADET trebuie să verifice instalaţia interioară de încălzire pentru a evita inundaţiile. „Vom anunţa în timp util când vom începe furnizarea agentului termic. Am urmărit prognoza meteo pe următoarele 15 zile şi am văzut că se încălzeşte. Noi începem furnizarea agentului termic atunci când afară sunt sub 10 grade Celsius, pe timpul noţii, 3 zile la rând", a dat lămuriri reprezentantul RADET.

Constănţenii nu au bani pentru căldură

În această iarnă, preţul de facturare al gigacaloriei va fi dublu faţă de anul trecut, de 338 de lei, faţă de 170 de lei cât era în sezonul rece 2010 - 201, astfel că facturile la întreţinere se vor majora cu 50%. „Noi am discutat cu cei de la RADET şi le-am propus ca până la 1 noiembrie să nu dea drumul la căldură. Facturile vor fi mai mari, iar oamenii nu au bani şi, dacă dau drumul mai devreme de 1 noiembrie, constănţenii vor trebui să suporte integral preţul facturii. Guvernul şi primăria dau ajutoare în perioada 1 noiembrie - 1 martie, de aceea vrem să dea mai târzu drumul la căldură", a spus Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.

Viceprimarul Decebal Făgădău a precizat că hotărârea prin care a fost majorat preţul gigacaloriei a intrat în vigoare de la 1 octombrie, astfel că tariful este deja de 338 de lei per gigacalorie. „Până la 1 noiembrie nu avem cum să acordăm ajutoare astfel că toţi vor plăti preţul majorat. Abia de la 1 noiembrie, noi dăm subvenţia diferenţiat, în funcţie de venit", a subliniat viceprimarul Făgădău.

La sistemul centralizat al regiei de termoficare sunt abonaţi 85.000 de constănţeni. Jumătate dintre ei vor beneficia de subvenţie ca urmare a deciziei municipalităţii de a acorda ajutoare celor care au venit mai mici de 1.000 de lei.

Oamenii spun că nu au bani pentru facturile majorate la căldură şi caută soluţii pentru a-şi putea achita dările în această iarnă. „Până acum plăteam pentru o garsornieră 100 de lei. Acum, dacă trebuie să dau 200 de lei, nu ştiu ce voi face. Noi putem munci mai mult, câştiga un ban în plus, dar pensionarii vor muri de frig, că bani nu au pentru majorările lor", susţine Gina Nedelcu (32 de ani).

Cât va costa întreţinerea

Anul trecut, constănţenii plăteau astfel factura la încălzire: pentru o garsonieră - 113 lei; pentru un apartament cu două camere - 210 lei; pentru o locuinţă cu trei camere - 250 de lei; pentru patru camere - 280 de lei. Din această iarnă preţurile se vor dubla pentru cei cu venituri mai mari de 1.000 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite