Constanta: Aşezare rurală romană descoperită pe traseul şoselei de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Aşezare rurală romană descoperită pe traseul şoselei de centură
Constanta: Aşezare rurală romană descoperită pe traseul şoselei de centură

Arheologiii au scos la suprafaţă în zona viitoarei şosele de centură a Constanţei opaiţe, căni, inele din chihlimbar, ulcioare, monede şi mărgele din sticlă şi coral din secolul II după Hristos.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea, a declarat că pe şantier au fost detaşaţi zece cercetători care analizează arealul şi se ocupă cu clasificarea şi împachetarea obiectelor.

„Oamenii noştri lucrează  de aproximativ două săptămâni în zona Ovidiu- Poiana- Cumpăna, unde s-au început lucrările pe şoseaua de centură a municipiului Constanţa.

În prezent se lucrează cu 50-60 de oameni, deţinuţi detaşaţi de Penitenciarul Poarta Albă. Într-unul dintre puncte nu am găsit nimic, însă sunt continuate lucrările la celelalte puncte unde au fost desccoperite lucruri interesante“ a precizat Custurea.

În zona Ovidiu-Poiana i-am găsit pe patru dintre arheologii constănţeni, care dădeau la sapă cot la cot cu muncitorii. Aceştia sunt Constantin Băjenaru, Cătălin Nopcea, Cătălin Dobrinescu şi Vitalie Bodolică.

Aceştia au declarat pentru cotidianul Adevărul de Seară că descoperirile provin din perioada romanilor, secolul II după Hristos.


Necropolă antică

Cercetătorii sunt deocamdată împărţiţi pe trei sectoare. Constantin Băjenaru a declarat că între kilometrul 2 şi 5 al şoselei, dar şi în acest sector, mai exact între Ovidiu şi Poiana, a fost găsit unul dintre cele mai importante situri de pe traseul şoselei de centură.

Este vorba despre o aşezare rurală romană care situată în marginea satului Poiana şi necropola aferentă aşezării, adică cimitirul.

„Noi cercetăm acum complexele funerare ale acestui cimitir care se aflau probabil pe traseul unui drum roman care venea de la cetatea Tomis şi se îndrepta spre acest sat de la Poiana“ a explicat Constantin Băjenaru.

Au fost descoperite zece morminte

La locul descoperirilor, reporterii noştri au putut intra în morminte şi au putut observa movila funerară de dimensiuni de circa 25 de metri, dar de dimensiuni aplatizate acum din cauza lucrărilor agricole desfăşurate de-a lungul a sute de ani.

„Până acum am descoperit zece morminte din secolul II după Hristos, morminte de incineraţie, cu un inventar destul de bogat, cu căni, opaiţe. În tumulul găsit au fost însă efectuate şi nişte înmormântări mai târzii. Acum am intrat în punctele mai nevralgice şi este foarte mult de lucru, aşa că vom vedea pe parcursul săpăturilor ce mai descoperim“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite