Armata construiește radare de monitorizare maritimă pe plaja Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva ţării noastre pentru aplicarea proastă a directivei europene pentru protejarea mediului un nou scandal este pe cale să izbucnească.

Specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au constatat că proiectul Ministerului Apărării Naţionale prin care se doreşte amplasarea unor facilităţi pentru echipament radar pe plaja din Sulina ar afecta clar mediul. Problemele constatate sunt cam aceleaşi cu cele reclamate de Comisia Europeană în cazul proiectului de amenajare a plajei Sulina, deci la o recivică România riscă mai mult decât un avertisment scris.

Vor să umple de betoane zona protejată

La finele lunii mai Ministerul Apărării Naţionale, prin Unitatea Militară 02003 din Constanţa a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Amenajări facilităţi permanente pentru funcţionarea echipamentelor tehnice ale radarului OTHSWR”.

Amplasamentul propus pentru realizarea investiţiei este în zona litoralului, lângă localitatea Sulina, acolo unde suprafaţa totală deţinută de Ministerul Apărării este de 31 de hectare, iar suprafaţa pentru realizarea investiţiei este de circa patru hectare.

Pe scurt, Armata vrea să desfăşoare mai multe lucrări în situl Natura 2000 protejat de RAMSAR, respectiv împrejmuirea întregii zone, amenajarea unor platforme tehnologice, fundaţii pentru antene, drumuri de acces, reţele electrice şi de alimentare cu apă. În zonă vor fi instalate mai multe containere-dormitor pentru personal, se va realiza reţea de canalizare cu fosă septică, practic un mini orăşel în plină zonă protejată.

Sistemul de radare este destinat monitorizării activității navale din Marea Neagră și de alertare a structurilor militare în caz de pericol. Contractul de achiziţie a echipamentelor radar are ca termen de finalizare luna februarie a anului 2010.

Cum afectează zona

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul ARBDD a descoperit că proiectul militar ar afecta destul de grav zona protejată, în zona amplasamentului existând şase tipuri de habitate de interes comunitar, dintre care două prioritare. Cele şase habitate fac parte din Natura 2000 iar pentru realizarea obiectivului ar trebui să se respecte condiţiile necesare conservării acestor spații.

„Se va defrişa şi nivela o suprafaţă de patru hectare care conţine vegetaţie lemnoasă şi ierboasă specifică plajei şi vor fi afectate zonele de mlaştini şi stepe sărăturate panonice, dune fixate cu vegetaţie herbacee perenă, numite şi dune gri, dune cu cătină albă şi alte specii anuale“,  precizează guvernatorul Grigore Baboianu în decizia de încadrare transmisă Ministerului Apărării.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite