Constanta: Apeduct roman, descoperit de o capră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O capră care se afla la păscut, săptămâna trecută, în comuna Vulturu din judeţul Constanţa, a provocat o descoperire senzaţională. Animalul a alunecat, iar malul s-a surpat dezvăluind un apeduct din perioada romanilor.Vestigiile arheologice au fost observate de un cioban care i-a alertat pe specialişti.

Ciobanul a anunţat imediat autorităţile locale, care la rândul lor i-au chemat pe reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa şi pe cei ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie. Muzeografii care s-au deplasat la faţa locului au scos la suprafaţă un apeduct subteran de epocă romană (sec. II-IV d.Chr.), din tubuli de ceramică  cu protecţie de piatră nefasonată legată cu pământ.

Apeductul provine dintr-o aşezare romană încă neidentificată

Descoperirea a fost făcută la vest de Vulturu, de-a lungul albiei pârâului Cartal. Cătălin Nopcea, specialist în arheologie romană şi aerofotogrametrie la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a declarat că descoperirea este una întâmplătoare datorită erodării malului. „Cel care a observat apeductul este un localnic care se afla cu caprele la păscut“, a precizat acesta.

O nouă temă pentru arheologi

Reprezentanţii muzeului spun că apeductul aparţine cu siguranţă unei aşezări romane încă neidentificată. „Zona este oarecum aridă din punct de vedere al informaţiilor privind siturile arheologice. Identificarea acestei aşezări va constitui principalul obiectiv al cercetărilor viitoare“, a precizat Nopcea.

Zona nu este inclusă pe lista monumentelor istorice

Marian Zidaru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa, a declarat că acele trei bucăţi de apeduct provin dintr-o zonă care nu era inclusă pe lista monumentelor istorice.

„Piesele au fost ridicate în urma sesizării primarului, pe bază de proces verbal şi predate muzeului. Este evident că acolo era o aşezare care se alimenta prin acest apeduct. Bucăţile sunt intacte şi sunt de epocă romană sau romano-bizantină“, a menţionat consilierul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite