Aparatul de radioterapie al Spitalului Judeţean Constanţa, periculos pentru bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cora Gache, medicul primar al laboratorului de radioterapie, susţine că ar fi mai bun un accelerator pentru bolnavii de cancer
Cora Gache, medicul primar al laboratorului de radioterapie, susţine că ar fi mai bun un accelerator pentru bolnavii de cancer

Oamenii fac tratament pentru distrugerea tumorilor, dar pleacă din spital cu arsuri, inflamaţii sau afecţiuni digestive. Aparatul cu cobalt de la Constanţa este depăşit, deşi are doar şapte ani vechime.

Bolnavii de cancer din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea se vindecă de anumite afecţiuni maligne la Spitalul Judeţean, dar pleacă de acolo cu arsuri, inflamaţii, fibroze, scaune diareice după radioterapia cu cobalt. Uneori îşi pierd cunoştinţa.

Deşi şedinţa de tratament durează un minut, după aproape două săptămâni de şedinţe zilnice apar reacţiile adverse. Alte cinci săptămâni sunt critice pentru pacient, până la finalizarea procedurilor.

Demersuri inutile

Aparatul cu cobalt de la Spitalul Judeţean Constanţa este achiziţionat în urmă cu şapte ani, dar medicii susţin că este depăşit şi că în comunitatea europeană nu se mai foloseşte de câţiva ani.

„Laboratorul nostru este dotat cu un aparat cu cobalt. Acesta creşte speranţa de viaţa, însă are numeroase efecte adverse. Am făcut nenumărate demersuri pentru a achiziţiona un aparat de radioscopie îmbunătăţit, cum ar fi acceleratorul de un milion de euro. În zadar", spune Cora Gache, medic primar al laboratorului de radioterapie.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite