UPDATE Mazăre, Ponta şi Antonescu vor un litoral fără constrângeri FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea se face la Clubul Melody din staţiunea Mamaia. Organizatorii au adus pe scena din interior ski jet-uri, biciclete, placă de surf, iar fiul primarului Radu Mazăre, Răducu, face reclamă la sporturile nautice, îmbrăcat într-un costum de neopren.

Edilul Radu Mazăre îşi pregătise o intrare grandioasă. „Vroiam să intru încadrat de 15 fete“, mărturiseşte Mazăre. El a spus că mimii pe care i-a adus la lansarea platformei Uniunii Social Liberale pentru turism simbolizează oportunităţile pe care le are România în domeniul turismului. „Ne place să trâim în România pentru că are ce oferi“, a mai adăugat edilul de la malul mării. intrarea edilului a fost oprită de preşedintele PNL Crin Antonescu. El a atras atenţia lui Mazăre că nu asta este imaginea partidului.

În deschiderea lucrărilor, Constantin Niţă, vicepreşedintele PSD a declarat că veniturile aduse din turism României sunt de 1,9 la sută din PIB, faţă de 4,3 la sută în Bulgaria sau 5,6 la sută în Grecia. „România a înregistrat în 2010 cea mai mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţi turistice. În acest timp, Austria vrea să ajungă la un milion de înnoptări ale turiştilor români", a declarat Niţă.



El a mai spus că anul trecut, în încercarea de a masca scăderea permanentă a numărului de turişti, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului estima pentru sezonul 2011 o creştere a numărului de turişti cu 5%. În acceaşi zi, Asociaţia Naţională a Agenţiilor din Turism anunţa o scădere cu 15% a numărului de tuşti pe litoral şi o scădere cu 25% a încasărilor. „Tot pentru a justifica încasările proaste din turism pe litoral, Elena Udrea a emis, în toamana 2010, teza evaziunii de 40% pe litoral. Deci scăderea nu există, ea este mascată în întregime de evaziune", a mai spus vicepreşedintele USL.

Propunerile USL

image

Vicepreşedintele PSD este de părere că printre probleme pe care le are turismul pe litoral se numără: transportul, care este dezastruos, plajele - sunt pline de alge şi închirirea unui şezlong şi a unei umbrele costă cât la Miami, parcările sunt insuficitente, degradarea părţii de sud a litoralului unde sunt clădiri abandonate şi degradate.

El propune ca plajele să fie la consiliul local ca să le dea direct hotelierilor. Unităţile de cazare au nevoie de piscine, iar în larg ar trebui amplasate bariere pentru oprirea algelor. De asemenea, sezonul estival ar trebui extins. Construirea şoselei costiere este o altă propunere a social-liberalilor. Alte propuneri: litoralul trebuie promovat ca o destinaţie fără multe reguli şi constrângeri pentru turişti; marea să fie liberă pentru agrement nautic cu motor şi vele; restricţii selective legate de zgomot; fără restricţii legate de fumat. „Litoralul să aiba statut de zonă liberă pentru cazionuri, acordarea unor prime de incoming agenţiilor şi tour operatorilor ce aduc turişti străini", a mai propus Constantin Niţă.

Litoral fără constrângeri

Edilul Constanţei, Radu Mazăre, are şi el propunerile sale. El spune că în lumea largă nu există staţiune de sine stătătoare, ci localităţi turistice, cu hoteluri. „Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Turismului ne-a recomandat să dezvoltăm multe locuinţe de vacanţă. Numai aşa putem lungi sezonul: prin resorturi. Oamenii vin în vacanţă în apartemanetele cumpărate. Ei deschid sezonul!", spune edilul.



„Nu avem o mare spectaculoasă: avem alge, cu plase nu se poate, sunt bazaconii, algele cresc în mare, este fenomen natural. Nu avem nici clima care să ne favorizeze. Cei care vin în luna mai fac pneumonie şi atunci trebuie să ieşim cu ceva ce alţii nu oferă. Trebuie să vem un turism cu reguli puţine. Să ieşim ca brand cu litoralul fără constrângeri. Ne-am plâns până acum după turiştii străini. Sunt pieţe cărora nu ne-am adresat deloc - de exemplu ruşii. O altă piaţă căreia trebuie să ne adresăm cu acest gen liber de distracţie o reprezintă ţările arabe. Numai că, acum, un arab să obţină o viză ca să vină la Mamaia durează o lună", a mai adăugat Mazăre.

image

Turism promovat prost

Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a asumat criticile pentru faptul că „fetele nu au stat în spatele primarului Mazăre la deschiderea evenimentului, aşa cum şi-a dorit“. „În ceea ce priveşte turismul, obiectivele sunt promovate prost, transportul, de exemplu, până la mănăstiri se face greoi, aeroporturile sunt depărte de centrele turistice. Cu ajutorul lui Mazăre cred că avem o şansă mare pe litoral“, a declarat Victor Ponta.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite