Constanţa: Animalele din Deltă au adus rabia în gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a înregistrat de la începutul acestui an 11 cazuri de rabie, de trei ori mai multe decât media anilor trecuţi. Ultimul caz de rabie a fost înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, la o bovină, în oraşul Isaccea.

„Animalul a fost muşcat de animale sălbatice cu ceva vreme în urmă, rana s-a vindecat, dar perioada de incubaţie la bovine este mai lungă. Medicul veterinar a supravegheat animalul, care a început să manifeste simptomele afecţiunii“, a declarat Marilena Tertiş, directorul DSVSA Tulcea.

Animalul a fost sacrificat, iar capul a fost dus la laborator pentru analize. „La nivel naţional este o recrudescenţă a rabiei. Suntem judeţul cu cele mai puţine cazuri de rabie din ţară, dar din păcate acest număr este mai mare decât cel pe care îl înregistram în judeţ de obicei - trei sau patru cazuri pe an“, a mai spus Marilena Tertiş.

Proprietar despăgubit

Conducerea DSVSA Tulcea ia în calcul despăgubirea proprietarului animalului sacrificat. În perioada următoare, medicii veterinari de liberă practică din judeţ vor începe campania de vaccinare a carnivorelor pentru prevenirea îmbolnăvirii şi transmiterea acestei boli la om, acţiunea fiind suportată de bugetul de stat.

Marilena Tertiş a declarat că DSVSA a împărţit deja medicilor din judeţ circa 80.000 de doze de vaccin pentru carnivore.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite