Constanta:Litoral 2009 / Animalele turiştilor, tratate la Clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta:Litoral 2009 / Animalele turiştilor, tratate la Clinică
Constanta:Litoral 2009 / Animalele turiştilor, tratate la Clinică

„Pacienţii“ sunt transportaţi cu o ambulanţă specială la clinica veterinară, dacă  au afecţiuni mai grave. Prin intermediul hotelurilor unde sunt cazaţi, unii turişti pot cere ajutor medicilor veterinari dacă patrupedele suferă de insolaţie sau deshidratare.

Clinica „Vetzone“ condusă de medicul Laurenţiu Leica a încercat să lege o serie de colaborări cu unităţile hoteliere de pe litoral unde a pus la dispoziţie şi pliante informative pentru cei care vin cu animalele de companie la mare.

Unele unităţi au însă reguli stricte şi nu permit cazarea cu animale. Cei care le-au putut avea alături, au uitat însă să le şi poarte de grijă.

„Am avut intervenţii pentru câini cu insolaţie de pe litoral. Stăpânii îi lasă sau îi uită prin maşini şi intră în şoc termic. Pentru salvarea lor sunt băgaţi în apă rece şi se perfuzează“, spune medicul.

Dotare pe măsura nevoilor

Medicii se mai confruntă şi cu animale care fac indigestie pentru că beau apă sărată din mare ceea ce le provoacă diaree şi deshidratare rapidă.

La fel de dese sunt şi cazurile întâlnite în timp ce stăpânii se desfată la un grătar când animalele au probleme cu lăbuţele sau urechile în care le intră tot felul de corpuri străine. Solicitările vin pe e-mail, pe telefonul fix sau pe telefonul de urgenţă  0766/459.620 sunt de tot felul.

Cel puţin zece solicitări ajung zilnic la serviciul de ambulanţă veterinară, iar cadrele medicale lucrează la foc continuu.
Unitatea dispune de două maşini dintre care una este pentru cazurile uşoare şi transport, iar o alta pentru urgenţe, pentru care s-au investit 6.500 de euro.

Cât costă să chemi salvarea

Aceasta a fost dotată cu spaţiu special pentru medicamente, cuşti de dimensiuni diferite, instrumentar medical, targă, perfuzoare şi chiar un echograf portabil. „Medicul merge la domiciliu, ia temperatura, consultă şi poate administra perfuzie şi tratament sau vaccin. De decizia medicului depinde transportarea animalului la clinică pentru o intervenţie chirurgicală pentru care este nevoie de un mediu steril“, spune medicul Laurenţiu Leica, administratorul clinicii.

 La nevoie, cu ajutorul unei lăzi frigorifice sunt transportate şi probele de sânge pentru a fi analizate în laborator. Ambulanţa veterinară se deplasează în zone diferite din judeţ sau de pe litoral, iar pentru oraşul Constanţa costurile ajung până la 15-20 de lei consultaţia.

Dacă însă stăpânul îşi permite poate solicita chiar numai cosmetizarea animalului la domiciliu. Înainte de tunderea animalului, acesta este cântărit, anesteziat la nevoie, iar costurile ajung până la 25 de lei.

Pentru un vaccin şi o deparatizare se plătesc până la 70 de lei cu tot cu deplasare sau cu minim 100 de lei, oamenii pot avea hrana acolo unde au nevoie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite