Anca Elena Aron, ofiţerul de Aviaţie care prezintă vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanca de numai 25 de ani face parte din prima generaţie de femei specializate în meteorologie încadrate în structurile militare. A absolvit un curs de pregătire la o şcoală de elită din Buzău.

Pasiunea pentru armată a moştenit-o de la părinţi. Tatăl a fost cadru militar, iar mamei sale i-au plăcut mereu femeile în uniformă, despre care spunea că sunt cele mai frumoase. „După ce am terminat liceul, am dat probele medicale şi sportive pentru admiterea în Şcoala de maiştri“, îşi aminteşte Anca.

Maistru militar

Prima slujbă ca maistru militar a avut-o la Divizionul 50 Corvete, în luna septembrie a anului 2005. „Mă ocupam de aparatura de radio a vaporului. Am lucrat până în luna martie 2006“, rememorează tânăra. A urmat apoi un curs de şase luni, de formare pentru operatori de bord de aviaţie, în cadrul Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, un  curs ce i-a permis să facă trecerea de la Marină la Aviaţie.

„După acest curs, am fost încadrată la Grupul de Elicoptere, pentru a exploata elicopterele Marinei. Am fost singura femeie care se ocupa de asta“, explică Anca. Ea face parte din prima generaţie de femei meteorologi încadrate în structura militară şi a terminat a treia dintre colegele ei.

„Cariera mea a fost o oscilaţie între aer şi apă. Se pare că aerul a învins“, zâmbeşte Anca Aron.

Lucrează la Feteşti

Anca este ofiţer de Aviaţie la Baza Aeriană din Feteşti, iar din luna iunie a acestui an va asigura activitatea de zbor pentru toate aparatele care vor ateriza şi decola din bază. „Am absolvit cursul de ofiţeri pe filieră indirectă la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Terestre «Boboc», din Buzău, iar acum sunt în perioada de pregătire practică“, povesteşte Anca.

„Voi asigura activitatea de zbor pe linie de meteorologie. Eu informez piloţii despre fenomenele periculoase ce se pot produce pe toată perioada zborului“, explică tânăra misiunea sa.

„Acum poate să plouă, mai devreme a ieşit soarele, iar într-o jumătate de oră este posibil să tune şi să fulgere, situaţie în care pilotul nu mai poate executa zborul. Trebuie să monitorizez în permanenţă condiţiile şi evoluţia vremii“, completează Anca.

Tradiţia continuă

Anca se gândeşte la viitor şi crede că o carieră în domeniul militar nu este un impediment în viaţa personală.
„Sigur, este mai dificil, dar cariera nu exclude viaţa personală“, dă asigurări tânăra. Spune că nu i-ar displăcea ca fiica ei să urmeze tradiţia militară din familia sa. „Dacă voi avea o fiică, chiar eu aş încerca să-i sugerez această idee“, spune hotărâtă Anca.

Aceeaşi opţiune

După ce îşi va încheia cariera militară, Anca îşi doreşte o viaţă liniştită. „Eu mă văd o bătrânică cu puţine riduri, pentru că atunci când faci ceea ce iţi place,  nu te stresezi“, spune ea râzând.

E convinsă că dacă ar trebui să-şi aleagă din nou profesia ar avea aceeaşi opţiune. „Mă voi simţi împlinită cu ceea ce am facut şi dacă vreodată aş avea şansa să mai am încă o dată 18 ani şi să-mi aleg drumul în viaţă, cu siguranţă voi alege acelaşi drum“, mărturiseşte tânăra.

Citiţi tot articolul în  !


image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite