Constanţa: Amintire de la mare - şantier şi plaje murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plaja Modern din Constanţa, toboganul vechi de 20 de ani reprezintă un pericol pentru copii. Nici vecinii din Varna, Bulgaria, nu s-au grăbit cu amenajările pentru noul sezon. Administratorii plajelor din Constanţa se scuză că­ nu au avize să amenajeze nimic, în timp ce autorităţile se apără cu „statutul incert“ al construcţiilor abandonate.

Nici în acest an constănţenii şi turiştii care vor dori să se bronzeze la Modern nu vor avea parte de o plajă amenajată corespunzător.

Plaja oraşului Constanţa a devenit un pericol public: toboganul, solarul şi o terasă sunt abandonate de aproape 20 de ani, iar copiii se joacă în voie printre ruinele acestora. De asemenea, cei care vor să facă plajă au parte de umbră mai ales de la zecile de autoturisme parcate pe nisip. 

Reprezentanţii Direcţiei Dobrogea Litoral Apele Române, administratorul plajelor, spun că nu au găsit sprijin în blocarea accesului autoturismelor. „Poliţia ne-a spus că nu are efective să păzească şi plajele. Noi nu putem monta bariere pentru că nu-i drumul nostru“, a declarat Laurenţiu Marin, directorul Direcţiei Dobrogea Litoral Apele Române.

Fără toalete şi duşuri

Sectorul de plajă a fost concesionat în urmă cu trei ani societăţii Romned Port Operator. „Am trimis administratorului plajelor, DADL, nenumărate sesizări. Solarul a fost abandonat după 1989. Este o sursă de infecţie şi un pericol, dacă vreun copil ajunge acolo, acolo moare“, susţine Sorin Greavu, administratorul firmei.

Pe plajă nu există duşuri, dar nici toalete. Operatorul susţine că ar construi şi un parc de distracţii, însă nu poate. „Nu am primit autorizaţie de construire. Am fost ameninţat că dacă pun un cort pe plajă vin şi mi-l demolează“, se apără Greavu. În replică, Marin spune că vechile construcţii de la Modern „au un statut juridic neelucidat“, însă se va încerca găsirea unor soluţii legale pentru rezolvarea situaţiei. 

Varna, copia plajei de la Constanţa 

Mulţi constănţeni aleg să-şi petreacă weekendul pe plajele de la vecinii bulgari. Unul dintre cele mai mari oraşe de pe litoralul bulgăresc este Varna, aflat la 250 de kilometri de Constanţa.

image

Mascată la intrare de o corabie-restaurant, asemănătoare celei din zona Casino Mamaia, „plaja de sud“, după cum o numesc localnicii, nu are şezlonguri şi nici
beach-baruri. Deşi există coşuri de gunoi cu pungi din plastic, din nisipul cu scoici mari răsar ambalaje de alimente şi chiştoace de ţigări.

Nici pe plaja bulgarilor nu există toalete sau duşuri. În schimb, există un tobogan vechi pe care nu se încumetă niciun copil să se urce. Decorul este completat de scheletele unor umbrele înfipte în nisip.

Elementele de „design“ ale plajei sunt câţiva pereţi exteriori ai unei clădiri care au fost măzgăliţi cu graffiti. La baza pereţilor s-au adunat nisip adus de vânt şi multă mizerie, dar acest lucru nu-i împiedică pe oameni să-şi întindă cearşafurile la umbră. „Plaja de la Varna este plină de gunoaie.

În anii trecuţi era mult mai curat, acum nici nu mai merită drumul“, a spus Claudiu Boboc, un turist aflat la Varna weekendul trecut. Plaja din sudul oraşului este însă un loc mai puţin vizitat de turişti, fiind preferată mai mult de localnici.

Constanţa, oraş al distracţiei

Cazare. Hotelul cel mai apropiat de plajă este Ibis. Preţurile variază între 240 de lei pentru o cameră în timpul săptămânii şi 480 de lei un apartament. La Class tariful este de 220 de lei pentru o cameră dublă, respectiv 275 de lei apartamentul. La Bulevard, preţurile sunt cuprinse între 200 şi 250 de lei, iar la Guci, între 190 şi 270 de lei. 

image


Petreceri. Cele mai cunoscute cluburi din oraş sunt Wish (cu muzică house), Two (reggaeton) sau New Orleans (toate genurile de muzică). 

Agrement. Muzeul de Istorie şi Arheologie este deschis zilnic, între orele 8.00 şi 20.00, biletul de intrare fiind 5 lei pentru elevi şi studenţi, respectiv 10 lei pentru adulţi. Acvariul este deschis între orele 9.00 şi 20.00, iar un bilet costă 4 lei pentru elevi şi studenţi, respectiv 9 lei pentru adulţi. Acelaşi tarif este perceput şi la Delfinariu, unde au loc reprezentaţii de la orele 11.00, 15.00 şi 19.00.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite