Constanţa: Ambulanţă în mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Ambulanţă în mediul rural
Constanţa: Ambulanţă în mediul rural

13 centre de permanenţă vor deservi mai multe localităţi. Oamenii vor primi asistenţă medicală de specialitate şi numai cazurile grave vor ajunge la urgenţa unităţilor sanitare. 

Judeţul Constanţa va avea un serviciu comunitar de Ambulanţă. Astfel, se vor crea 13 centre de permanenţă. Hotărârea a fost luată ieri în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa.

Centrele de permanenţă vor dispune şi de autosanitare, care vor fi achiziţionate cu fonduri din bugetele autorităţilor locale din mediul rural, dar şi cu ajutor de la Consiliul Judeţean Constanţa. „Centrele de permanenţă vor asigura consultaţii care să se facă în sistem de stat, astfel încât să nu se mai aglomereze centrele de urgenţă din marile municipii şi de la Spitalul Judeţean“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir. Locaţiile nu au fost deocamdată stabilite, dar sunt vizate localităţi precum Băneasa, Negru Vodă, Cogealac sau Crucea.

Bani de la stat, de la un sistem şi aşa sărac

Noul serviciu ar putea fi funcţionabil în cel mult două luni, când se va stabili şi modul în care vor fi asigurate dotarea şi modul de intervenţie. În fiecare centru de permanenţă vor fi amplasate ambulanţe, care vor interveni la domiciliul pacienţilor şi abia după ce li se acordă asistenţă medicală ambulatorie se va decide dacă este nevoie şi de transport  la spital.

În aceste centre vor lucra, prin rotaţie, medicii de familie din fiecare sat sau comună cu care se vor încheia contracte, astfel încât oamenii să poată beneficia la orice oră de un specialist. Ei vor fi plătiţi prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie

Autorităţile judeţene urmează să evalueze şi sumele necesare pentru o astfel de investiţie. Este luată în calcul şi posibilitatea asocierii cu firme care oferă servicii medicale şi dispun de dotare sau chiar un parteneriat cu actualul Serviciu Judeţean de Ambulanţă Constanţa. „Nu este o instituţie paralelă, legislaţia permite instituţiilor publice să aibă astfel de servicii“, a mai spus vicepreşedintele Cristinel Dragomir.

În fiecare zi, indiferent de sezon, urgenţele unităţilor medicale şi în special de la Spitalul Judeţean sunt sufocate de numărul mare de pacienţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite