Constanţa: Alocaţia copiilor, în funcţie de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Alocaţia copiilor, în funcţie de salarii
Constanţa: Alocaţia copiilor, în funcţie de salarii

Legea care prevede ca alocaţiile pentru copii să fie calculate în raport cu venitul lunar al familiei a fost aprobată ieri de Senat. Proiectul de lege a fost iniţial respins pe considerentul că orice copil, indiferent de starea materială a părinţilor, trebuie să primească aceleaşi drepturi băneşti de la stat.

La Constanţa, oamenii nu consideră că legea face discriminări. Pe timp de criză, constănţenii se gândesc numai la faptul că au salarii mici şi fiecare ban contează mai ales când este vorba de îngrijirea copiilor care cresc şi au multe necesităţi.

Ismail Ramadan (34 de ani) are doi copii de 9 şi 12 ani şi ia în prezent câte 40 de lei alocaţie pentru fiecare. Salariul său ca agent de pază nu depăşeşte 600 de lei, iar soţia sa care lucrează la o spălătorie auto ia doar 450 de lei. „La omul sărac orice ban în plus contează, acum fie că are sau nu bani, alocaţia trebuie să se dea în funcţie de cât câştigă. Alocaţia copiilor se duce pe cărţi pentru şcoală“, spune tatăl celor doi minori.

Stela Gavriliu (47 de ani) este asistentă maternală. Nu câştigă mai mult de 700 de lei şi vrea să înfieze copilul pe care îl are în îngrijire şi care are acum vârsta de 5 ani. În curând va mai lua alţi doi micuţi în asistenţă maternală. „Nu cred că e o discriminare. Cei care sunt bogaţi îşi permit să-şi întreţină un copil“, spune femeia.

La fel crede şi Adriana Dincu (60 de ani), care este bunică: „Cei care câştigă bine îşi pot creşte copiii mai uşor în comparaţie cu cei cu venituri mici“.

Alocaţii şi plafoane

Copiii care provin din familii cu venituri salariale mai mici de 1.500 de lei pe lună vor primi o alocaţie în valoare de 150 de lei, reprezentând 25% din salariul minim brut. Procentul descreşte în funcţie de salariul părinţilor, pentru care au fost stabilite praguri de 2.500 de lei, 3.500 de lei şi 6.000 de lei. Alocaţia poate fi astfel de 120, 90, 60 şi respectiv 30 de lei (pentru venitul ce depăşeşte 6.000 de lei).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite