PORTRET Alexandra Vechiu readuce poezia neoromantică în peisajul literar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este studentă la Drept şi a câştigat zeci de premii pentru poezie la concursurile naţionale de literatură.

Prima poezie a scris-o când era în clasa a IV-a, în şcoala generală. De atunci a continuat să scrie, fără să respecte însă canoanele şi curentele contemporane în materie de literatură, ci mai degrabă urmându-şi sufletul şi inspiraţia.
În şcoala generală învăţătoarea a descoperit că micuţa elevă Alexandra scria compuneri reuşite şi pline de sensibilitate şi a îndrumat-o către un cenaclu literar din Medgidia. A fost doar primul pas în drumul literar al Alexandrei Vechiu.
Acum şi-a câştigat notorietatea în cercurile literare şi datorită numeroaselor competiţii în domeniu la care a participat şi unde a fost răsplătită cu premii.
Scriu şi poezii şi proză, dar m-am concentrat în special pe poezie, cu toate că am şi câteva eseuri publicate. Aş spune că pentru proză nu am încă un stil definit“, s-a destăinuit Alexandra.
Două volume de poezii
Prima poezie a compus-o tot în clasa a IV-a, în cadrul unui cenaclu literar. „Cred că era despre natură“ , îşi aminteşte poeta.
Primul volum l-a publicat când avea 16 ani, în 2006. Volumul a ieşit pe piaţă sub titlul „Sub Laguna Albastră“ şi a fost primit bine în cercurile de specialitate. Recunoaşterea a venit din partea membrilor Uniunii Scriitorilor din România care i-au răsplătit volumul cu premiul „Prima Verba“.
Premiile, cinci la număr la nivelul întregii ţări, se acordă pentru cele mai reuşite volume publicate în anul respectiv.
A continuat să scrie, acumulând premii de la an la an. Ultima participare, la concursul „Panait Cerna“ - ediţia 34, Tulcea, i-a adus premiul I pentru poezie.
Anul acesta a publicat şi cel de-al doilea volum. „Se numeşte «Carnavalul Căderii» după poezia cu acelaşi nume din volum.
Denumirea ilustrează lumea măştilor şi a oamenilor costumaţi în care trăim. Chiar cred că trăim într-o lume de măşti“ a povestit poeta.
Carieră în magistratură
Cu toate că este conştientă că are talent şi-a ales alt drum în viaţă, urmând ca literatura să cadă în plan secundar.
De aceea a ales Facultatea de Drept şi ulterior şi-a propus să continue studiile pentru ca în final să ajungă judecător.  Motivul este unul întemeiat. „Cu greu se poate supravieţui din literatură. Sunt foarte mulţi scriitori talentaţi ale căror cărţi zac pe rafturi“, spune Alexandra.
De aceea nici nu aspiră să fie admisă în curând în Uniunea Scriitorilor sau să primească recunoaşterea internaţională. Nu şi-a făcut din asta un plan. „Dacă se va întâmpla va veni de la sine“, a concluzionat poeta.

Citeşte mai multe în  !

stampila ads
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite