Constanţa: Aflaţi astăzi din revista Top 500 Forbes care sunt cei mai bogați zece constănţeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Aflaţi astăzi din revista Top 500 Forbes care sunt cei mai bogați zece constănţeni!
Constanţa: Aflaţi astăzi din revista Top 500 Forbes care sunt cei mai bogați zece constănţeni!

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari“ a fost lansată luni, 5 octombrie, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de marți, 6 octombrie, de la toate chioşcurile de difuzare a presei, la preţul de 7,99 lei. Tot marți veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece milionari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din ca

CITIŢI  ŞI

  • Braşov: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500  
  • Sibiu: Milionarii Sibiului in topul Forbes 500
  • Mures: Milionarii Muresului in topul Forbes 500
  • Ploieşti: Topul milionarilor Prahovei, în topul Forbes

Cel mai bogat constănțean este Gabriel Comănescu (42 de ani), cu o avere estimată la 420 milioane de euro, obţinută din afaceri cu petrol şi turism. Magnatul ocupă locul 10 în clasamentul naţional realizat de revista Forbes.

Gabriel Comănescu a acţionat în mai multe direcţii în 2008, iar după ce a vândut o parte din active, a intrat şi pe pieţe complet noi. A renunţat la activitatea de forare pe uscat şi a vândut compania Foserco, dar şi unele active din Aquafor. Vânzarea s-a produs pentru că strategia Upetrom este concentrată pe forajul maritim, dar şi pe alte activităţi offshore. Comănescu a încheiat, ulterior, un contract de 100 milioane de dolari cu Compania Naţională de Petrol şi Gaze a Turciei (TPAO) pentru construirea unei platforme offshore.

Omul de afaceri a făcut şi un împrumut de la Erste Bank şi BCR care va finanţa parţial construcţia GSP Titan, un vapor multifuncţional care va fi construit în Singapore. Acesta va putea instala conducte submarine şi va efectua transporturi şi mutări de platforme. Investiţia în acest proiect se va ridica la peste 400 milioane de dolari.

Fără a se simţi ameninţaţi serios şi afectaţi de criza economică, reprezentanţii GSP au continuat să investească. Nu mai puţin de 30 milioane de euro au fost alocaţi pentru transformarea unei barje pentru transportul de marfuri într-o unitate pentru activităţile petroliere, dar şi circa 1,5 milioane dolari pentru extinderea Portului Agigea - Constanţa Sud cu o unitate de producţie de circa 40.000 de metri pătraţi.

Alţi 6,5 milioane de dolari au fost alocaţi în realizarea unui centru de training. Conducerea Grup Servicii Petroliere a anunţat că intenţionează să mai angajeze anul acesta circa 200 de persoane. Pentru anul în curs, oficialii companiei estimează o creştere a afacerilor datorată contractelor existente dar şi extinderii activităţii. Compania specializată în foraj marin a afişat, anul trecut, un profit record de 48,1 de milioane de euro, faţă de doar trei milioane de euro în 2007.

image


Gabriel Comănescu a relansat Hotelul Vega, clasificat la cinci stele în urma unei investiţii de circa 13 milioane de euro.

An de criză

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008. În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre milionari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane).

Constănţenii clasaţi pe primele zece locuri în topul regional sunt: Gabriel Comănescu, Gheorghe Bosînceanu, Corneliu Idu, Adolf Bâclea, Niculae şi Ion Duşu, Lucian Lazia, Grigore Comănescu, Dumitru Martin, Paul Mihai Precup şi Gheorghe Hagi. Cele mai profitabile afaceri ale constănţenilor sunt în petrol, shipping, turism, construcţii şi auto.

160-170 MILIOANE DE EURO
Gheorghe Bosînceanu, 53 de ani

Spune despre el că niciodată nu a ieşit în evidenţă cu nimic. De când a terminat Institutul de Marină, şi-a făcut doar meseria. Vrând-nevrând, a deveni

image

t armator. „Dintr-un angajat al Navrom am devenit un armator cu acte-n regulă“, spune el. A cumpărat iniţial şapte nave, apoi încă două, pentru că avea relaţii bune cu mai multe bănci. A lucrat mai întâi cu Bancorex, de unde a luat credite de 27 milioane de dolari pe parcursul a doi - trei ani, pe care le-a returnat integral. Recunoaşte că pentru un om de afaceri cel mai important lucru este accesul la finanţare, dar să fie costuri rezonabile, pentru că „suntem într-o competiţie şi orice leu, dolar, euro cheltuit în plus contează faţă de competitor. Cu acel leu în plus, teoretic,  el poate supravieţui“.

Îşi aminteşte că Şantierul Naval Constanţa avea acum şapte ani o cifră de afaceri de 17 milioane de dolari, iar în 2008 era de 12 ori mai mare. Nu s-a înghesuit să investească în real estate, mai ales că nu prea a avut timp să studieze domeniul. Şi nici nu a fost vorba de risc.

Petrece foarte puţin timp cu familia, pentru că mai mult de jumătate din an este plecat din ţară. Conduce Mercedes Benz, preferă tenisul şi schiul în măsura în care mai are un moment de răgaz. Consideră că mâncarea tradiţională românească este gustoasă, dar nu şi sănătoasă, iar la 53 de ani nu mai face compromisuri. Nu îi place vânătoarea, dar a luat parte la un asemenea eveniment.

130 MILIOANE DE EURO
Corneliu Idu, 59 de ani

La sfârşitul anului 2008, când se ciocneau cupele de şampanie, Corneliu Idu nu ştia ce avea să îl aştepte în 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al cărei acţionar majoritar este, de gigantul ArcelorMittal, principalul său client. Această ruptură, care s-a declanşat în luna iulie 2009, l-a costat pe Idu mai mult de un milion de euro pe lună.

În 2008 a investit la Comvex în utilaje de ultimă generaţie şi în terenuri. Toate aceste investiţii au fost pregătite pentru o eventuală venire a gigantului siderurgic austriac Voest Alpine la Constanţa, proiect amânat. În afară de participaţiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping şi Octogon, Idu mai deţine proprietăţi imobiliare, evaluate la câteva milioane de euro.
Deşi profesia sa de bază este cea de căpitan de navă, Idu este pasionat şi de sportul alb.

98 - 100 MILIOANE DE EURO
Adolf Bâclea, 58 de ani

Despre Adolf Bâclea nu se cunosc foarte multe detalii, ca om de afaceri sau despre viaţa sa privată, fiind o prezenţă discretă în mediul de afaceri autohton. Certat cu statul de mai multe ori, armatorul român a ales, în timp, să îşi mute afacerile în străinătate. Mai apare ca acţionar, pe piaţa locală, doar la două companii: BPS Construct Invest, unde deţine 33% şi Cosena SRL, companie proprie.

În anul precedent, Cosena a înregistrat afaceri sub 300.000 euro, în scădere cu 25% faţă de 2007. Strategia de afaceri a lui Adolf  Bâclea prevede şi dezvoltarea propriei flote, omul de afaceri anunţând încă de anul trecut că are în plan să construiască, în Japonia, cel puţin zece nave noi, până în 2013.

Bâclea are în portofoliul imobiliar mai multe proprietăţi în străinătate şi este, totodată, un împătimit colecţionar de obiecte de artă.

75 - 80 MILIOANE EURO
Niculae şi Ion Duşu, 54 şi 51 de ani

Niculae şi Ion Duşu îmbină de ceva vreme pasiunea pentru turism cu afacerile, după cum spun chiar ei. Dovadă este şi ultima achiziţie de anul acesta, când cei doi au cumpărat, prin intermediul firmei OMB Grup Invest, hotelul Covasna din Neptun. Fostul proprietar Ovidiu Tender a vândut pentru 1,2 milioane de euro, iar unitatea hotelieră este clasificată la două stele. Firma OMB Grup Invest a fost înfiinţată în 2007, sub tutela producătorului de BCA Celco Constanţa, controlat tot de Duşu. Prin intermediul Celco, cei doi sunt parteneri de afaceri cu un alt constănţean, Stere Samara, în cadrul companiei Socep.

În plus, familia Duşu controlează hotelul Complex Condor din centrul staţiunii Mamaia, dar şi hotelurile Sulina, Delta, Dobrogea şi Traian din Neptun. Afacerile hoteliere sunt derulate prin compania Sulina Estival 2002.

Doar doi miliardari în euro

Dinu Patriciu şi Ioan Niculae sunt singurii români a căror avere depăşeşte anul acesta pragul de un miliard de euro. Primul ocupă pentru al doilea an consecutiv poziţia de cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de euro.

image


1. Dinu Patriciu (foto) (59 de ani, Bucureşti): 2,2 miliarde euro; energie, imobiliar, media, IT.
2. Ioan Niculae (55 de ani, Bucureşti): 1,2 miliarde  euro; chimie, agricultură, comerţ exterior, imobiliare.
3. Ion Ţiriac (70 de ani, Bucureşti): 850 - 900 milioane euro; auto, imobiliare, banking, asigurări.
4. Gabriel Popoviciu (50 de ani, Bucureşti): 600 - 650 milioane euro; imobiliare, hoteluri, restaurante, comerţ.
5. Marius şi Emil Cristescu (40 şi 41 de ani, Timiş): 600 milioane euro; imobiliare şi construcţii, industrie, comerţ, turism.
6. Radu Dimofte (50 de ani; Bucureşti): 450 milioane euro; imobiliare, HoReCa.
7. Daniela Veronica Guşă Drăgan (36 de ani, Bucureşti): 420 - 450 milioane euro; distribuţie GPL, mass-media, cultură, tipografii, imobiliare.
8. Ioan şi Viorel Micula (52 de ani, Bihor): 400 - 450 milioane euro; producţie, comerţ, imobiliare, media.
9. Sorin Ovidiu Vântu (53 de ani, Bucureşti): 400 - 450 milioane; media, publicitate, imobiliare.
10. Gabriel Comănescu (42 de ani, Constanţa): 420 milioane de euro; extracţie petrol şi gaze, foraj marin, platforme petroliere, turism.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite