Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral realizează lucrări de combatere a eroziunii costiere UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ABADL a demarat lucrări de reablitare pe falezele din Olimp, Costineşti, Tuzla şi Eforie Sud. Aceste lucrări au rolul de a reface zonele erodate .

UPDATE ora 18.25: Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa s-au deplasat astăzi în zona taberei Cosmos din Eforie. Ajunşi la faţa locului, aceştia au observat că procesul de surpare al falezei s-a accelerat, iar autorităţile locale nu au transmis nicio solicitare către în acest sens către RAJA.

„Reprezentanţii noştri s-au deplasat la faţa locului pentru a veni veni în sprijinul proprietarilor  de imobile din zonă. Au fost prelevate din nou probe de apă de la baza taluzului, iar în urma analizării acestora a rezultat că apa scursă nu este potabilă, deci nu provine din reţelele de alimentare cu apă“, a declarat Irina Oprea, purtător de cuvânt al RAJA.

Irina Oprea a mai precizat că RAJA nu are conducte de apă potabilă în zona surpată a falezei.
„Sistemul de alimentare cu apă al caselor din zonă, ce este localizat pe partea cealaltă a falezei, a fost verificat de mai multe ori de către reprezentanţii Secţiei Eforie cu autolaboratorul, cu aparatele de detectare a pierderilor de apă, dar şi prin sondaje şi niciodată nu au fost constatate pierderi“, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Pe baza cercetărilor efectuate de ABADL privind evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa 2 metri pe an. Sectoarele cele mai afectate de fenomenele de eroziune sunt cele situate în sudul litoralului, adică staţiunile Mamaia Nord, Mamaia Sud, Tomis, Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă in staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani.

Proiectul demarat de ABADL urmăreşte elaborarea unui plan privind protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti pe o suprafaţă de aproximativ 240 km ai litoralului, măsuraţi de la Nord la Sud, de la braţul Chilia, gârla Musura şi pâna la Vama Veche, la graniţa cu Bulgaria.

Lucrările de reabilitare sunt preconizate să se finalizeze în anul 2012 şi sunt finanţate de la bugetul de stat.
În prima faza a proiectului vor fi alocaţi aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, pentru sectoarele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord, Eforie Sud 1, Eforie Centru, Eforie Sud 2.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite