Acolo unde Udrea demolează, Mazăre construieşte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului este în război cu Radu Mazăre, primarul Constanţei. Udrea este nemulţumită că acolo unde Ministerul demolează, edilul de la malul mării dă avize favorabile construcţiilor pe plajă.

Forumul Naţional de Turism a început într-o notă pesimistă. Au fost stabilite liniile de acţiune pentru 2011, nu înainte ca autorităţile centrale să dea vina pe autorităţile publice locale pentru kitsch-ul de pe litoral.

„Am avut plăcerea să colaborez foarte bine cu reprezentanţii Asociaţiei Litoral. Cred că o colaborare între autoritatea publică centrală, între autorităţile publice locale, asociaţiile de dezvoltare-promovare şi patronate este obligatorie pentru a reuşi să ridicăm turismul românesc. Au fost făcut eforturi foarte mari în ultimii doi ani şi vom continua să facem eforturi. Contuinuăm să credem în şansa turismului românesc, dar trebuie să colaborăm cu autoritatea locală, ori la Constanţa unde Ministerul demolează, autoritatea publică locală dă aviz pentru a construi pe plajă. Nu respectă planul urbanistic, autorităţile locale ne sfidează şi, cred că dacă lucrurile continuă aşa, nu vom mai avea unde să facem plajă", a declarat Udrea.

Ea spune că în Mamaia totul este aglomerat, înghesuit, că lipseşte un plan de delimitare a plajelor, că nu există un PUZ al plajelor, că este haos total.


În război cu construcţiile de pe plaje

Într-un ton mai optimist, ministrul Udrea a anunţat că pe litoral sunt proiecte de investiţii care continuă în 2011. „Avem un plan amplu de modernizare, regenerare a localităţilor de pe litoral. Am gândit măsuri pe care le-am analizat şi le-am decis împreună cu reprezentanţii turismului de pe litoral. Aceste măsuri s-au transformat în acte legislative şi astăzi putem să vorbim despre o Lege a Exproprierilor care va viza construcţiile legale de pe litoralul românesc, dar care nu intră în noua abordare asupra dezvoltării litoralului. Mă refer în special la construcţiile ridicate pe plajă şi proprietăţile private din zona plajelor", a subliniat ministrul.

„În staţiunile româneşti avem o nouă lege a turismului românesc, aprobată la nivelul ministerelor, şi care va pleca din Guvern sub forma iniţiativei legislative, urmând să treacă de Parmament", a completat Udrea.

Ministrul Turismului a amintit şi de un nou act normativ care se referă la autoclasificarea structurilor de primire turistică, dar şi de un proiect, nou mai exact un nou concurs pentru directorul regional de turism, care se va desfăşura în zilele următoare. „Sperăm ca la a treia încercare să avem un director pentru turismul românesc care să ajute real la aşezarea acestui sector şi creşterea lui. Avem, de asemenea, şi multe speranţe pentru ceea ce se va întâmpla în acest an", a precizat Udrea.

În final, ea a adăugat că litoralul este un produs turistic de interes naţional, nu local: „O staţiune nu trebuie să se dezvolte după placul primarului. Plajele sunt de interes naţional, nu local, iar Radu Mazăre trebuie să înţeleagă acest lucru. În condiţiile în care noi demolăm şi el este de acord cu toate construcţiile, nu putem vorbi despre un parteneriat cu autorităţile locale".

Elena Udrea a aminitit şi despre strategia de preluare a plajelor: „În data de 7 februarie vom prezenta profesionist planul urbanistic al plajelor, pentru a putea afla exact ce construcţii pot fi permise. Apoi vom face planul de amenajare al teritoriului zonal". Ministrul a discutat şi despre preluarea plajelor de către hotelieri de la Administraţia Banizală de Apă Dobrogea - Litoral. „Ei au proiecte europene în derulare şi e greu să preluăm plajele de la ei. Corect cred că ar trebui să dăm plajele hotelierilor pentru o perioadă de 10 ani, nu să organizăm licitaţie an de an", a supbliniat ea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite