Procurorul care l-a trimis în judecată pe Traian Băsescu în dosarul „Flota“, găsit mort după trei zile UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Oţel, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, a fost găsit mort, ieri, în locuinţa sa. Procurorul şi-a câştigat o faimă naţională după ce a instrumentat dosarul „Flota“, acum clasat, în care l-a trimis în judecată pe preşedintele Traian Băsescu.

Ioan Oţel a fost pensionat la trei luni după venirea lui Băsescu la putere, în ianuarie 2006. Magistratul era de doi ani procuror şef al DNA Constanţa. „S-a întâmplat într-o zi de luni. Când a ajuns la serviciu a aflat că a fost pensionat. În aceeaşi zi după-amiază se publicase în Monitorul Oficial pensionarea sa“, povesteşte Cornel, un apropiat al procurorului, care i-a fost alături în tot acest timp.

Colegii săi au aflat vestea cu multă durere. „Devenise mai retras în ultimul timp. Pot să vă spun că a fost un profesionist desăvârşit, corect şi un om extrem de echilibrat“, a afirmat Vasile Drăghici, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Cei doi au instrumentat împreună dosarul „Flota“.

Apropiaţii lui Oţel au spus că în octombrie 2010 procurorul a suferit un atac cerebral, în urma căruia nu şi-a revenit complet. „Nu s-a ales cu mare lucru ca urmare a muncii sale. Mai mult cu stres şi cu necazuri şi multe supărări acumulate“, au spus cunoscuţii săi.

A fost un om fără prea mulţi prieteni. Se ştie că avea un frate în Târgu Mureş, dar cu care nu a prea ţinut legătura. Stă mărturie a acestui aspect faptul că astăzi, la casa mortuară unde a fost depus trupul fostului procuror, era doar o coroană din partea fiicei şi a soţiei. De veghe stătea doar şoferul, care i-a fost mereu alături după pensionare. Niciun coleg, nicio cunoştinţă nu au venit să îi aprindă o lumânare.

A instrumentat cele mai grele dosare

Colegii procurorului  îl caracterizează ca fiind un profesionist muncitor, carismatic. „Cele mai grele dosare lui i se dădeau. Pe lângă celebrul dosar Flota a instrumentat dosarul Bankoop şi mai multe dosare de contrabandă de ţigări“, spun colegii săi.

„Am colaborat cu el în perioada în care eu eram procurorul general al Constanţei iar el şeful DNA Constanţa. A fost o colaborare excepţională şi am ţinut legătura şi după ce a ieşit la pensie. Venea să ne vadă cu drag şi cu plăcere. Sunt extrem de îndurerat“, a spus Marian Alexandru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii vor să facă acum demersurile necesare pentru a contribui la cheltuielile de înmormântare ale fostului lor coleg. Cauza morţii nu este deocamdată cunoscută. Corpul magistratului a fost dus la  Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde va fi efectuată necropsia.

Oţel a fost absolvent al Facultăţii de Drept din Cluj şi nu a renunţat niciodată la profesia de procuror. A ajuns la Parchetul din Constanţa după ce mai mulţi ani a fost prim - procuror al Parchetului de lângă Judecătoria Medgidia.

Ioan Oţel era căsătorit şi avea o fiică. Cunoscuţii spun că fostul magistrat avea probleme familiale.  

Dosarul de căpătâi


Procurorul a devenit cunoscut opiniei publice în anul 2004, când l-a trimis în judecată pe Traian Băsescu, alături de alţi 80  de inculpaţi, în dosarul „Flota“. Acestora li se imputa vinderea a 16 nave din flota „Petromin“, faptă ce a produs un prejudiciu în dauna companiei de stat de de 324, 5 milioane de dolari. Inculpaţii nu au ajuns niciodată la o condamnare pentru că expertiza tehnică şi contabilă a fost refăcută, în anul 2007, noii experţi constatând că nu a existat niciun prejudiciu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite