A murit Simion Gavrilă, întemeietorul muzeelor din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul istoric şi muzeolog Simion Gavrilă a decedat astzăi în jurul orei 13 la Tulcea. În vârstă de 82 de ani profesorul este considerat întemeietorul tuturor muzeelor tulcene şi unul dintre cei mai mari muzeografi ai României.

A organizat şi coordonat 11 şantiere arheologice în judeţul Tulcea, a publicat patru volume şi 64 de articole şi studii de specialitate în ţară şi străinătate. În 1982 a devenit doctor în istorie, membru de onoare al Societăţii Numismatice Române, iar în 2002 a fost decorat de Preşedinţie pentru întreaga activitate.

„O personalitate deosebită, cel mai longeviv director de muzeu din României, un om care nu a prisosit o clipă pentru a descoperi istoria ţării, un om care muncea extraordinar chiar la o vârstă înaintată. Este o pierdere grea pentru noi toţi, un colectiv care l-am stimat, iubit, şi urmat”, a declarat directorul Institutului de Cercetări Ecomuzeale Tulcea, Florin Topoleanu.

„Transmiţându-le celor care-l urmează o instituţie muzeală unicat, care posedă un patrimoniu cultural şi natural excepţional, Gavrilă Simion a introdus un model în muzeografia naţională. Simion Gavrilă aparţine generaţiei de muzeologi care în condiţii adeseori ostile şi cu adversităţi, a edificat muzee, a făcut colecţii şi a stăruit ca profesia sa să fie mai bine cunoscută şi mai apreciată”, spune şi reputatul muzeolog prof.univ.dr. Ioan Opriş
În semn de omagiu trupul neînsufleţit al profesorului Simion Gavrilă va fi depus pentru o zi la sediul Muzeului de Arheologie de la Monumentul Independenţei.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite