VIDEO Unirea României, subiect central al mesajului ÎPS Andreicuţ la Slujba de Înviere: „oamenii umblă după lucruri efemere şi te neglijează pe tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de persoane au participat la Slujba de Înviere oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În centrul mesajului mitropolitului a fost celebrarea Centenarului, nelipsind citate şi referiri la mari personalităţi ale culturii române precum George Coşbuc, Ion Luca Caragiale, Ioan Agârbiceanu sau Lucian Blaga. „Domnul Hristos vrea ca toţi să fim una”, a concluzionat ÎPS.

„Anul aceste este un an jubiliar, se împlinesc 100 ani de la unirea Transilvaniei cu ţara. De fapt, anul acela 1918 a fost unul astral pentru români. În martie, s-a unit cu ţara Basarabia. În toamnă s-a unit cu ţara Bucovina, iar la 1 decembrie 1918 se uneşte cu ţara şi Transilvania. Înainte de a se face unitatea politică unitatea spirituală era deja. Toţi românii de pe toate plaiurile, chiar dacă au fost împărţiţi în diverse ţări aveau aceeaşi spiritualitate, aceeaşi credinţă, aceeaşi tradiţie, aceeaşi nădejde. Mare a fost ziua de 1 decembrie 1918. O zi aşteptată de sute de ani de către români”, a început ÎPS Andrei Andreicuţ mesajul pe care l-a transmis celor câteva mii de persoane aflate, la miezul nopţii, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în faţa Catedralei Mitropolitane.  

ÎPS Andrei Andreicuţ vorbeşte la slujba de „Învierea” despre Unirea României

Povestea dascălului Marin Mureşan

ÎPS Andrei a continuat istorisind pe scurt nuvela „Singurătate” scrisă de „unul dintre clujenii noştri care-şi doarme somnul de veci la Cluj - părintele Ioan Agârbiceanu”. 

„Personajul principal este dascălul Marin Mureşan. Dascălul a fost în primul război mondial, s-a întors acasă şi a participat la Adunarea de la 1 decembrie 1918 de la  Alba Iulia, fapt care l-a marcat pentru toată viaţa. După ce s-a întors acasă şi şi-a luat misiunea de dascăl, după-masa, după ore, hoinărea singur pe câmp, astfel încât oamenii au început să-şi pună întrebări în legătură cu sănătatea lui. El era foarte sănătos. Într-o după-masă inspectorul şcolar a mers tiptil pe urmele lui să vad ce vorbeşte de unul singur pe câmp. Şi  dascălul acesta vorbea aşa cu ţara lui: <<Tu ştii de câtă vreme am vrut să te văd aşa, cu toate lanţurile sfărâmate, să te bucuri de toată fericirea ta; munţii tăi câmpiile tale, văile tale, toate îmi grăiesc despre nespusa ta fericire patria mea. Te-aş mângia ca pe un copil şi de a fi să trăiesc mii de ani>>”, relatează mitropolitul.  

ÎPS Andrei Andreicuţ la Slujba de Înviere de la Cluj-Napoca

Dialogul dascălului cu ţara sfârşeşte într-un ton pesimist: „Văd în jurul meu larmă, oamenii umblă după lucruri

efemere şi te neglijează pe tine, frumuseţea absolută. Aceste cuvinte sunt oarecum profetice şi vedem că şi astăzi oamenii umblă după lucruri efemere. Două valori absolute ce ar trebui să le avem în inimă sunt de multe ori neglijate. Credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de ţara noastră. Acestea nu ar trebui uitate niciodată, mai ales că suntem în anul Jubileului”, a concluzionat ÎPS Andrei. 

Aforism de Lucian Blaga, la Slujba de Înviere de la Cluj-Napoca

„Domnul Hristos vrea ca toţi să fim una”

În continuare Mitropolitul a făcut legătura între religie şi Unirea României: „Domnul Hristos vrea ca toţi să fim una. Anul aceste este un an jubileu, se  împlinesc 100 ani de la întregirea  ţării. Niciodată nu a mai fost România aşa de mare ca atunci. Şi, în acelaşi timp, ne aducem aminte că cel ce ne-a ajutat şi la făurirea României mari şi care n-a ajutat în toate împrejurările vieţii noastre este domnul  Isus Hristos, cel care a întemeiat religia iubirii. Sigur că trăim în vremuri care se secularizează, sunt oameni ce nu se mai preocupă de cele spirituale. Noi nu vom conteni să spunem tuturor că lucrul cel mai important este viaţa spirituală. Multora această viaţă nu le mai e la îndemână”. 

După rostirea mesajului Mitropolitului, clujenii prezenţi la eveniment au înconjurat biserica, aşa cum tradiţia o cere, iar apoi au stat la coadă la Paşti. ÎPS Andrei Andreicuţ şi-a luat rămas bun rostind de mai multe ori „Hristos a înviat” şi invitându-i pe credincioşi la slujba de duminică. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite