VIDEO Cum arată arahnidele care trăiesc pe faţa oamenilor şi se hrănesc cu sebum: „O adevărată petrecere de noapte pe pielea ta la care nu eşti niciodată invitat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Un studiu efectuat de curând a scos în evidenţă nenumăratele arahnide care trăiesc practic pe faţa oamenilor şi se hrănesc cu substanţele secretate de piele.

Creaturile trăiesc netulburate pe feţele noastre şi se pare că aşa şi este normal. Cel puţin asta spun cei de la KQED San Francisco, care au postat inclusiv pe Youtube un videoclip în care îi prezintă pe micii monştri în acţiune. Aceştia trăiesc liniştiţi, adânc îngropaţi în porii feţei şi nu sunt afectaţi de apă, săpun sau de eventualele creme sau alte substanţe pe care le folosesc oamenii, scrie LiveScience.

În realitate, aceste arahnide, asemănătoare cu căpuşele, sunt cunoscute drept acarieni de faţă (Demodex). Singurii care nu au astfel de creaturi în piele sunt bebeluşii, însă este doar o problemă de timp până când şi feţele lor sunt invadate de aceşti acarieni, care vor migra, parţial, de pe faţa mamei pe cea a copilului.

Potrivit National Public Radio, creturile au opt picioare, sunt transparente şi microscopice, măsurând doar 0.3 milimetri. Cei mai mulţi se ascund şi trăiesc în apropierea rădăcinilor foliculilor de păr facial atât la bărbaţi, cât şi la femei, ascunşi în interiorul porilor.

Micile creaturi sunt atrase acolo hrana care se găseşte din belşug. Aici, ele au parte de un adevărate bufet de sebum - uleiul de ceară pe care pielea îl produce pentru menţierea hidratării. De fapt, acest sebum este produs de glande ascunse în interiorul porilor, aproape de partea de jos a foliculilor de păr. 

Minusculele creaturi au însă şi alte îndeletniciri. Seara, în timp ce oamenii dor, acarrienii de faţă se târăsc pe suprafaţa pielii pentru a se împerechea. „O adevărată petrecere de noapte pe pielea ta la care nu eşti niciodată invitat”, se amuză cei de la livescience.com.

Având în vedere preferinţele lor dietetice, acarienii sunt atraşi de porii mai grei de pe corp, inclusiv cei din jurul obrajilor, nasului şi frunţii. Potrivit unui studiu publicat în 1992 în revista Clinical and Experimental Dermatology, foliculii infectaţi pot conţine o jumătate de duzină de acarieni dintr-o dată, cu mult mai mult. Fiecare acarian poate trăi timp de aproximativ două săptămâni. Aceşti acarieni pot reprezenta o ameninţare pentru oameni doar dacă se adună într-un număr foarte mare, uneori conducând la o boală denumită demodicoză. 

Porivit lui Kanade Shinkai, dermatolog la Universitatea din California, boala poate cauza o iritaţie a pielii şi este de multe ori asociată şi cu scăderea sistemului imunitar. Totuşi, afecţiunea este una rară, iar cei mai mulţi oameni trăiesc liniştiţi cu aceşti acarieni până la vârste înaintate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite